Wat is ijzer en waarom is het zo belangrijk?

Wist je al dat ijzer relatief overvloedig aanwezig is in het universum? Wat je misschien nog niet wist, is dat ijzer ook aanwezig is in de zon en in veel verschillende sterren (1). In dit artikel hebben we het echter niet over het ijzer in de ruimte, maar over het ijzer dat je via je voeding binnenkrijgt.

IJzer is essentieel voor het transport van zuurstof door je lichaam. Als je te weinig ijzer hebt, maakt je lichaam geen hemoglobine aan en heb je minder rode bloedcellen in je lijf. Hierdoor zal er niet genoeg zuurstof je organen bereiken en zul je je op zijn zachtst gezegd moe voelen. In dit artikel laten we je zien wat het mineraal ijzer eigenlijk is en waarom dit zo belangrijk is voor je lichaam.

Belangrijk om te weten

 • Je lichaam heeft ijzer nodig om zich te ontwikkelen en om te groeien. Zonder ijzer is je lichaam niet in staat om infecties te bestrijden en voel je je continue vermoeid.
 • Ongeveer 30% van de wereldbevolking heeft last van een ijzertekort. Het is belangrijk om voldoende ijzer uit je voeding te halen. Als dat echter lastig voor je is, heb je altijd de liposomale ijzersupplementen van Sundt Nutrition tot je beschikking.
 • Zijn liposomale supplementen nieuw voor je? Het gebruik wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Het maakt niet uit of je vegetariër of veganist bent, ze zijn geschikt voor ieder dieet! Alsof dat nog niet genoeg is, bevatten de liposomale ijzersupplementen bovendien vitamine C om de opname van het ijzer te verbeteren.

Alles wat je moet weten over ijzer

Weet jij wat de functies zijn van ijzer in je lichaam? Waarom hebben alle levende wezens dit mineraal eigenlijk nodig? IJzer is onmisbaar bij het transport van zuurstof via het bloed naar de cellen. Het speelt daarom een belangrijke rol bij het behoud van je gezondheid. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over dit belangrijke mineraal.

Wat is ijzer en hoeveel heb je nodig per dag?

Je lichaam heeft ijzer nodig om zich te ontwikkelen en om te groeien. Het gebruikt ijzer om hemoglobine te produceren, een eiwit in de rode bloedcellen dat wordt gebruikt om zuurstof van de longen naar andere organen te transporteren (2, 3).

Daarnaast heeft je lichaam ijzer nodig om bepaalde hormonen te produceren. De waarheid is dat mensen verschillende ijzerbehoeften hebben, afhankelijk van je leeftijd en geslacht:

 • Een volwassen vrouw in de vruchtbare leeftijd heeft ongeveer 18 mg ijzer per dag nodig.
 • Een volwassen man heeft ongeveer 9 mg ijzer per dag nodig.
paar genieten van park
Je lichaam heeft ijzer nodig om zich te ontwikkelen en om te groeien. (Bron: Bertolli: 38611840/ 123rf.com)

Wat doet ijzer in je lichaam?

IJzer heeft veel verschillende functies in het lichaam. Hieronder vind je een handig overzicht met de belangrijkste functies van ijzer (4, 5, 6):

 • Zuurstoftransport. IJzer zorgt ervoor dat de zuurstof vanuit de longen je weefsels bereikt.
 • Cellulaire processen. Het mineraal is niet alleen belangrijk voor zuurstoftransport, maar ook voor andere cellulaire processen die je gezondheid beschermen.
 • Immuunsysteem. De goede werking van de afweer hangt voor een groot gedeelte van je ijzergehalte af.
 • Energieproductie. IJzer is bovendien nodig voor veel chemische processen in je lichaam die de energie opwekken die nodig is voor je dagelijkse leven.

Hoeveel ijzer per dag heb je nodig?

Het Voedingscentrum beveelt de volgende dagelijkse behoeften aan op basis van geslacht, leeftijd en conditie, zoals of je zwanger bent of borstvoeding geeft (7):

Leeftijd Conditie Mannen
Milligram ijzer per dag
Vrouwen
Milligram ijzer per dag
6 maanden – 5 jaar   8 8
6 – 9 jaar   9 9
9 – 13 jaar   11 11
14 – 17 jaar   11 15
18 – 50 jaar   11 16
50 jaar en ouder   11 11
  Zwangere vrouwen   Niet gedefinieerd, maar verhoogd ijzerbehoefte
  Vrouwen die borstvoeding geven   15

Wat zijn de gevolgen van een ijzertekort?

Onvoldoende ijzer in het lichaam kan leiden tot bloedarmoede. Bloedarmoede resulteert in de productie van steeds minder rode bloedcellen die lagere hoeveelheden hemoglobine bevatten (8, 9, 10).

Sundt

Heb je al van Sundt gehoord?


SUNDT biedt voedingssupplementen van hoge kwaliteit. Met behulp van liposomale technologie zijn de supplementen van Sundt tot 3 keer efficiënter dan standaard supplementen.

82787C01-82C1-48EF-8A46-BFB0759ED992 A N O R D I C O I L C O M P A N Y

Ongeacht de oorzaak, hetzij door een lage ijzerinname uit de voeding hetzij door overmatig bloedverlies, kan bloedarmoede door een ijzertekort enkele van de volgende symptomen veroorzaken:

Zwakte

Een van de eerste symptomen van bloedarmoede is zwakte en extreme vermoeidheid. Mensen met een ijzertekort worden snel moe omdat hun cellen niet genoeg zuurstof krijgen.

Weinig energie

Een van de vele oorzaken van gebrek aan energie is een tekort aan ijzer in je bloed. Door het ijzertekort heb je een laag vermogen voor lichamelijke inspanning.

Bleke huid

Door het gebrek aan ijzer kan je huid ongewoon bleek worden. Dit heeft te maken met het hemoglobinegehalte in je bloed. Bij een gebrek aan ijzer ziet hemoglobine minder rood dan normaal met een bleke huid tot gevolg.

Luchtweginfectie

Bovendien ben je door een ijzertekort vatbaarder voor infecties. Dat geldt in het speciaal voor luchtweginfecties.

Immuunsysteem

IJzer draagt bij aan een normale werking van het afweersysteem. De afweer neemt daarom af als er door een tekort veranderingen zijn in de cellulaire immuniteit.

Problemen bij de zwangerschap en de bevalling

Als een ijzertekort niet op tijd wordt behandeld, kan dit gevaren en complicaties meebrengen voor de baby. De kans op een laag geboortewicht en vroeggeboorte wordt groter. Ook kan bloedarmoede zorgen voor een leerachterstand bij de baby. Bovendien is de zwangere moeder zelf ook vatbaarder voor infecties.

man met stresshoofdpijn
Een van de eerste symptomen van bloedarmoede is zwakte en extreme vermoeidheid. (Bron: Melnyk: 115528001/ 123rf.com)

Wanneer loop je risico op een ijzertekort?

Je loopt een verhoogd risico op een ijzertekort als je veel bloed verliest, zoals vrouwen tijdens hun menstruatie, als je te weinig ijzer binnenkrijgt of als je lichaam het ijzer dat je binnenkrijgt slecht opneemt. Daarnaast zijn er nog enkele andere risicofactoren. Je leest het hieronder (11, 12):

Vegetariërs, bloeddonors en sporters

Ben je vegetariër of veganist? Dan eet je geen vlees en waarschijnlijk ook geen vis, waardoor je een verhoogd risico loopt op een ijzertekort. Dit kan ook gebeuren als je regelmatig bloed doneert of veel sport, vooral als je vrouw bent.

Hemofilie

Ook mensen met hemofilie, een genetische ziekte, lopen mogelijk een verhoogd risico op bloedarmoede. In dit geval worden vrouwen met zeer hevige menstruaties ook meegerekend.

Menstruatie, zwangerschap en borstvoeding

Vrouwen lopen een verhoogd risico op bloedarmoede door een ijzertekort, vooral:

 • Tijdens de menstruatie. Dit geldt met name als de vrouw last heeft van een zeer hevige menstruatie.
 • Tijdens de zwangerschap, na de bevalling of tijdens het geven van borstvoeding. De behoefte aan ijzer neemt in die periodes toe waardoor het soms lastig is om voldoende ijzer uit de voeding te halen.
verse oesters
Oesters bevatten veel ijzer. (Bron: Leitner: 121965274/ 123rf.com)

Welke factoren zijn van invloed op de opname van ijzer?

De opname van ijzer in het lichaam hangt van een aantal factoren af die de absorptie van het mineraal verbeteren of juist verslechteren. In de onderstaande tabel vind je een samenvatting van de belangrijkste factoren die invloed hebben op de opname van ijzer (13, 14):

Verslechtert de ijzeropname Verbetert de opname
Koffie, thee, koemelk Vitamine C
Granen, koolzuurhoudende frisdranken Zure voedingsmiddelen, zoals tomatensaus
Voedingsvezels, maagzuurremmers  
Multivitaminen die calcium, zink, mangaan of koper bevatten  

Hoe krijg je meer ijzer binnen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om meer ijzer binnen te krijgen. Een daarvan is om je eetgewoonten te veranderen. Nog makkelijker is echter om een lipoomaal ijzersupplement te kiezen. Weet je nog niet wat dit is? Hieronder vertellen we je er alles over.

Eetgewoonten veranderen

Zoals je inmiddels misschien wel weet, is de opname van ijzer door je lichaam afhankelijk van de biologische beschikbaarheid van het voedsel waar het ijzer in zit. De biologische beschikbaarheid is een term die aangeeft in welke mate de werkzame stoffen van het mineraal beschikbaar komen op de bedoelde plek.

De opname van ijzer varieert van een hoeveelheid tussen de 1 en 5% in groenten en de 10 en 25% in vlees en vis. Hieronder vind je een handig lijstje met voedingsmiddelen waar ijzer in zit. De hoeveelheid ijzer wordt daarbij aangegeven in milligram per 100 gram van het voedingsmiddel (11, 17):

 • Oesters: 56 mg
 • Mosselen: 24 mg
 • Gedroogde groenten: 8,5-5,3 m
 • Volkorenbrood: 2,5 mg
 • Rundervlees: 2-3,5 mg
 • Vis: 2-0,7 mg
 • Witbrood: 1,7 mg

Als je van plan bent eetgewoonten te veranderen, bedenk dan dat tussen de 15 en 20% van het ijzer in voedsel wordt opgenomen als het dieet gevarieerd is en voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong en met vitamine C omvat.

Als je drukke agenda het lastig maakt om voldoende ijzer uit je voeding te halen, kies dan voor het liposomale ijzersupplement van Sundt Nutrition.

meisje voedende baby
Vrouwen lopen een groter risico op een ijzertekort, vooral tijdens de zwangerschap, net na de bevalling of tijdens het geven van borstvoeding. (Bron: Tomsickova: 117810277/ 123rf.com)

Liposomale supplementen

Traditionele ijzersupplementen veroorzaken vaak vervelende bijwerkingen zoals maagklachten. De liposomale ijzersupplementen van Sundt Nutrition zijn echter perfect voor je spijsvertering. Waarom? Omdat ze zijn gebaseerd op liposomen. Weet je niet wat liposomen zijn? Hieronder leggen we het uit (11, 15, 16).

Wat zijn liposomen?

Liposomen zijn bolvormige blaasjes die bestaan uit één of meer fosfolipiden die een stof zoals ijzer omsluiten. Ze lijken erg op de cellen in je lichaam. Dankzij deze nieuwe technologie verbetert de biologische beschikbaarheid van ijzer, waardoor het je lichaam sneller en met meer effect bereikt.

Wist je al dat het hebben van het juiste aantal rode bloedcellen en het voorkomen van bloedarmoede een samenwerking tussen de nieren, het beenmerg en de voedingsstoffen in het lichaam vereist?

Wat is de biologische beschikbaarheid?

De biologische beschikbaarheid is een term die verwijst naar het percentage voedingsstoffen dat je lichaam op de juiste plekken bereikt. In het geval van liposomale supplementen is de biologische beschikbaarheid van supplementen hoger dan die van de traditionele supplementen. Dit zorgt voor een betere opname en een groter effect.

Medisch onderzoek bevestigt het effect van liposomale formulen bij de toediening van medicijnen en supplementen.

Waarom zijn liposomale supplementen beter dan traditionele supplementen?

Allereerst omdat je met liposomale supplementen geen last krijgt van maagklachten. Verder krijg je met liposomale supplementen veel meer waarde voor je geld. Door de hogere biologische beschikbaarheid, betaal je dus eigenlijk minder voor meer, omdat de prijs-kwaliteitverhouding veel beter is.

Maar wat als ik een strenge vegetariër ben?

Het maakt niet uit of je vegetariër of veganist bent. Sundt Nutrition Liposomale ijzersupplementen bevatten geen dierlijke stoffen. Het product is daarnaast ook nog eens vrij van genetisch gemodificeerde ingrediënten en de toevoeging van vitamine C zorgt voor een betere opname.

Waarom wordt vitamine C toegevoegd aan liposomale supplementen?

Omdat vitamine C de opname van ijzer verhoogt. Elke capsule van het Sundt Nutrition ijzersupplement bevat 35 mg van deze belangrijke voedingsstof.


Samenvatting

Een ijzertekort veroorzaakt bloedarmoede, het meest voorkomende voedingstekort ter wereld dat ongeveer 30% van de wereldbevolking treft. Het is belangrijk om iedere dag voldoende ijzer uit je voeding te halen, omdat je anders last kunt krijgen van vervelende symptomen zoals een aangetast immuunsysteem.

Het is echter niet altijd eenvoudig om voldoende ijzer uit voeding te halen. Daarom raden we de liposomale ijzersupplementen van Sundt Nutrition aan. Met liposomale supplementen heb je geen last meer van vervelende bijwerkingen zoals maagzuur. Ook worden liposomale supplementen beter opgenomen dan traditionele supplementen. Dit zorgt op zijn beurt voor een sterker effect. Waar wacht je nog op?

Als je ons artikel over ijzer leuk vond, vergeet het dan niet te delen op social media of laat hieronder een reactie achter. We zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen.

(Bron van de header afbeelding: Macniak: 72010636/ 123rf.com)

Referenties(17)

 1. Iron. Los Alamos National Laboratory. Disponible online
 2. Iron. National Institutes of Health (NIH). Disponible online
 3. Iron. Harward T. H. Chan. School of Public Health. Disponible online
 4. Iron. Department of Health and Human Services, Government of the State of Victoria, Australia. Disponible online
 5. Iron uptake and transport across physiological barriers. Kari A. Duck and James R. Connor. doi: 10.1007 / s10534-016-9952-2. Disponible online
 6. Functions of iron in the body. Dr. Catherine Shaffer, Ph.D.Reviewed by Dr. Liji Thomas, MD. News Medical Life Sciences. Disponible online
 7. Informe del comité científico de la Agencia Española de la Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) sobre Ingestas Nutricionales de Referencia para la población española. Disponible onlin
 8. Iron. LibreTexts; Medicine. Disponible online
 9. Consecuencias de la deficiencia de hierro. Manuel Olivares G, Tomás Walter K. Laboratorio de Micronutrientes, Instituto de Nutrición y Tecnología de los Alimentos (INTA), Universidad de Chile. Rev. chil. nutr. v.30 n. 3 Santiago dic. 2003. http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182003000300002. Disponible online
 10. Iron deficiency: causes, consequences and strategies to overcome this nutritional problem. José R Boccio, Venkatesh Iyengar. DOI: 10.1385 / BTER: 94: 1: 1. Disponible online
 11. Iron deficiency anemia. National Heart, Lung and Blood Institute (NIH). Disponible online
 12. Iron deficiency anemia. Mayo Clinic. Disponible online
 13. Iron. National Institutes of Health (NIH). Disponible online
 14. Individualized treatment of iron deficiency anemia in adults Michael Alleyne, McDonald K. Horne and Jeffery L. Miller. Disponible online
 15. Liposomal-encapsulated Ascorbic Acid: Influence on Vitamin C Bioavailability and Capacity to Protect Against Ischemia–Reperfusion Injury. Janelle L. Davis, Hunter L. Paris, Joseph W. Beals, Scott E. Binns, Gregory R. Giordano, Rebecca L. Scalzo, Melani M. Schweder, Emek Blair and Christopher Bell. Journal ListNutr Metab Insightsv.9; 2016PMC4915787. Disponible onlin
 16. Oxidative stability of emulsions fortified with iron: the role of liposomal phospholipids. Alime Cengiz, Talip Kahyaoglu, Karin Schröen, Claire Berton‐Carabin. J Sci Food Agric. 2019 Apr; 99(6): 2957–2965. Published online 2019 Jan 17. doi: 10.1002/jsfa.9509. PMCID: PMC6590114. Disponible online
 17. El hierro en la alimentación Purificación Gómez-Álvarez Salinas. Licenciada en Farmacia. Vol. 18. Núm. 2. Páginas 54-57 (Febrero 2004). Disponible online
Vorige Wat zijn de oorzaken van diarree? Volgende Wat is collageen en waar is het goed voor?
Officiële website
Iron. Los Alamos National Laboratory. Disponible online
Ga naar bron
Officiële website
Iron. National Institutes of Health (NIH). Disponible online
Ga naar bron
Officiële website
Iron. Harward T. H. Chan. School of Public Health. Disponible online
Ga naar bron
Officiële website
Iron. Department of Health and Human Services, Government of the State of Victoria, Australia. Disponible online
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Iron uptake and transport across physiological barriers. Kari A. Duck and James R. Connor. doi: 10.1007 / s10534-016-9952-2. Disponible online
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Functions of iron in the body. Dr. Catherine Shaffer, Ph.D.Reviewed by Dr. Liji Thomas, MD. News Medical Life Sciences. Disponible online
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Informe del comité científico de la Agencia Española de la Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) sobre Ingestas Nutricionales de Referencia para la población española. Disponible onlin
Ga naar bron
Officiële website
Iron. LibreTexts; Medicine. Disponible online
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Consecuencias de la deficiencia de hierro. Manuel Olivares G, Tomás Walter K. Laboratorio de Micronutrientes, Instituto de Nutrición y Tecnología de los Alimentos (INTA), Universidad de Chile. Rev. chil. nutr. v.30 n. 3 Santiago dic. 2003. http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182003000300002. Disponible online
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Iron deficiency: causes, consequences and strategies to overcome this nutritional problem. José R Boccio, Venkatesh Iyengar. DOI: 10.1385 / BTER: 94: 1: 1. Disponible online
Ga naar bron
Officiële website
Iron deficiency anemia. National Heart, Lung and Blood Institute (NIH). Disponible online
Ga naar bron
Officiële website
Iron deficiency anemia. Mayo Clinic. Disponible online
Ga naar bron
Officiële website
Iron. National Institutes of Health (NIH). Disponible online
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Individualized treatment of iron deficiency anemia in adults Michael Alleyne, McDonald K. Horne and Jeffery L. Miller. Disponible online
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Liposomal-encapsulated Ascorbic Acid: Influence on Vitamin C Bioavailability and Capacity to Protect Against Ischemia–Reperfusion Injury. Janelle L. Davis, Hunter L. Paris, Joseph W. Beals, Scott E. Binns, Gregory R. Giordano, Rebecca L. Scalzo, Melani M. Schweder, Emek Blair and Christopher Bell. Journal ListNutr Metab Insightsv.9; 2016PMC4915787. Disponible onlin
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Oxidative stability of emulsions fortified with iron: the role of liposomal phospholipids. Alime Cengiz, Talip Kahyaoglu, Karin Schröen, Claire Berton‐Carabin. J Sci Food Agric. 2019 Apr; 99(6): 2957–2965. Published online 2019 Jan 17. doi: 10.1002/jsfa.9509. PMCID: PMC6590114. Disponible online
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
El hierro en la alimentación Purificación Gómez-Álvarez Salinas. Licenciada en Farmacia. Vol. 18. Núm. 2. Páginas 54-57 (Febrero 2004). Disponible online
Ga naar bron