Wat is collageen en waar is het goed voor?

Collageen is erg populair en wordt alleen maar populairder. Dat komt niet alleen door de werking voor een strakkere huid maar ook voor het behoud van soepele spieren en gewrichten en sterke botten. Het is het meest voorkomende eiwit is ons lichaam, maar veel mensen vragen zich nog steeds af: waar is collageen goed voor?

Collageen heeft verschillende functies in het menselijk lichaam. Het is een essentieel onderdeel van de structuur van je weefsels die het spier- en skeletstelsel kracht en weerstand geeft en de huid elasticiteit en frisheid verschaft. Wil je weten wat collageen voor je lichaam doet? Lees dan snel verder!

Belangrijk om te weten

 • Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam. De belangrijkste functie van het molecuul is om je huid, botten, pezen en bloedvaten zowel stevig als flexibel te houden.
 • Helaas neemt de aanmaak van collageen af naarmate je ouder wordt. Ook factoren zoals zonnestraling, een ongezond voedingspatroon, overgewicht en roken hebben een negatief effect op je collageenwaarden.
 • Collageen is erg populair als voedingssupplement en als ingrediënt in schoonheidsproducten. Niet alle producten zijn echter even effectief als ze beloven te zijn. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de werking van collageen.

Alles wat je moet weten over de voordelen van collageen

Collageen maakt deel uit van een derde van de eiwitten in ons lichaam. Dit eiwit is vooral in overvloed aanwezig in het bindweefsel van de huid, botten en gewrichten. Het verbindt de verschillende structuren en geeft hen de nodige elasticiteit. In de volgende tabel zie je wat de belangrijkste functies van collageen zijn:

Organen en lichaamsstelselsCollageen dient voor…
HuidVermindert rimpels. Houdt de huid flexibel. Voorkomt schade door de zon. Houdt de huid stevig.
HaarLevert de nodige aminozuren voor een stevige haarstructuur.
GewrichtenVormt gewrichtskraakbeen. Voorkomt gewrichtspijn en ontstekingen.
BottenGeeft structuur aan botten.
SpierenBouwt spiermassa op.
HartVerbetert de kracht van de slagaders om bloed te transporteren.
HersenenVormt verbindingen die het zenuwstelsel laten werken.
SpijsverteringHeeft een verzachtende en helende werking op de maag- en darmwand.

Een jongere huid

Collageen is een van de belangrijkste eiwitten in onze huid. Het maakt voor 80% deel uit van de huidstructuur (1, 2) en zorgt ervoor dat alles op zijn plaats blijft zitten.

Collageensupplementen zijn erg populair vanwege de werking voor de huid. Er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan naar de eigenschappen van de stof om het verouderingsproces van het lichaam af te remmen. De mogelijke voordelen van een collageensupplement voor de huid zijn (3, 4, 5, 6):

 • Vertraagt en vermindert de verschijning van rimpels.
 • Beschermt de huid tegen het schadelijke effect van zonnestraling.
 • Verstevigt de huid.
 • Vermindert de verschijning van fijne lijntjes en vlekken.

Steviger haar

Collageen is rijk aan aminozuren die essentieel zijn voor de productie van keratine, het eiwit dat de structuur van je haar behoudt. Collageen helpt op die manier dus indirect om je haar te verstevigen (7, 8). Helaas moet er echter nog meer onderzoek worden gedaan om dit effect van collageen verder te bevestigen.

Wat wel bekend is, is dat collageen als antioxidant werkt (9) en zo helpt je haar te beschermen tegen oxidatieve stress die verantwoordelijk is voor het vervroegd verschijnen van grijs haar (10, 11).

meisje met gezond haar
Collageen is rijk aan aminozuren die essentieel zijn voor de productie van keratine, het eiwit dat de structuur van je haar behoudt. (Bron: Mossholder: SxPISzSxJrQ/ Unsplash.com)

Beschermde gewrichten

Collageen maakt deel uit tot 50% van het kraakbeen dat de gewrichten bedekt. Het geeft de gewrichten de kracht en flexibiliteit die ze nodig hebben om soepel te bewegen. Als je ouder wordt of in gewicht toeneemt, kan het zijn dat de collageenproductie afneemt waardoor je gewrichten minder soepel bewegen.

Sundt

Heb je al van Sundt gehoord?


SUNDT biedt voedingssupplementen van hoge kwaliteit. Met behulp van liposomale technologie zijn de supplementen van Sundt tot 3 keer efficiënter dan standaard supplementen.

82787C01-82C1-48EF-8A46-BFB0759ED992 A N O R D I C O I L C O M P A N Y

Uit onderzoek blijkt dat de gezondheid van gewrichten verbeterd kan worden door collageensupplementen te gebruiken. Gezonde mensen, sporters en zelfs mensen met artrose, een ziekte die het gewrichtskraakbeen beschadigt, hadden na het gebruik van een supplement minder last van pijn en ontstekingen in de gewrichten (12, 13, 14).

Kracht en structuur voor de botten

Collageen maakt deel uit van ongeveer een derde van onze botten (15). Het molecuul is nodig om je botten stevig te houden en ervoor te zorgen dat ze niet gemakkelijk breken.

Onderzoek wijst aan dat het collageen in supplementen gebruikt kan worden om de gezondheid van de botten te verbeteren. De supplementen helpen om de botdichtheid te verhogen, wat erg belangrijk is om ziekten zoals osteoporose te voorkomen en te behandelen (16, 17, 18).

vrienden die op het strand lopen
Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam. De belangrijkste functie van het molecuul is om je huid, botten, pezen en bloedvaten tegelijkertijd stevig en flexibel te houden. (Bron: Unsplash: c59hEeerAaI/ Unsplash.com)

Verbeterde sportieve prestaties

Spieren bestaan voor 10% uit collageen. Het molecuul is daarom een belangrijk eiwit voor het onderhoud en de groei van je spierenstelsel (19).

Onderzoek toont aan dat het gebruik van collageen je atletische prestaties kan verbeteren. Door collageensupplementen toe te dienen aan jonge en oude sporters die een trainingsroutine beoefenden, werd een aanzienlijke spiergroei waargenomen (20, 21).

Bescherming van je hart en bloedvaten

De wanden van je bloedvaten hebben collageen en andere eiwitten zoals elastine nodig, om effectief bloed door je lichaam te pompen (22).

Sommige onderzoekers suggereren dat het gebruik van collageensupplementen verharding van de slagaders zou kunnen voorkomen bij arteriosclerose, een aandoening die de de elasticiteit van de slagaders vermindert (23, 24).

Voorkomen van neuronale ziekten

Collageen is in grote hoeveelheden aanwezig in onze hersenen. Het maakt deel uit van de membranen die de hersenen beschermen, de bloedvaten die het brein voeden met bloed en de zenuwen die impulsen door het lichaam verzenden (25).

Er wordt beweerd dat collageensupplementen ziekten zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson kunnen voorkomen (26). Er moet echter nog meer onderzoek worden gedaan om deze theorieën verder te bevestigen.

hersenen mockup
Collageen vormt verbindingen die het zenuwstelsel laten werken. (Bron: Weermeijer: 3KGF9R_0oHs/ Unsplash.com)

Versterkt de beschermende barrière van de darmen

Onze darmen hebben een belangrijke barrière-functie die in staat is de doorgang van ziektekiemen en andere gifstoffen naar de rest van het lichaam te voorkomen. Collageen versterkt de dikte en structuur van deze barrière, wat van groot belang is voor de bescherming van je lichaam.

Er zijn wetenschappers die suggereren dat collageen op deze manier ziekten zou voorkomen die verband houden met de doorgang van gifstoffen van het spijsverteringsstelsel naar de rest van het lichaam (27, 28). Er is echter nog meer onderzoek nodig om in dit opzicht harde conclusies te trekken.


Hoe haal je zoveel mogelijk uit collageen?

Nu je weet wat collageen allemaal voor je lichaam doet, is het tijd om te laten zien hoe je zoveel mogelijk uit deze belangrijjke stof uithaalt. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan collageen

Collageen wordt door ons lichaam aangemaakt als het de juiste en voldoende ingrediënten heeft om het molecuul te bereiden. Weet je welke ingrediënten nodig zijn om collageen aan te maken? Je ontdekt het in de volgende tabel:

VoedingsstofBeschrijvingVoedingsbronnen
Vitamine CWateroplosbare vitamine die nodig is voor de groei en functie van het menselijk lichaam (29).Citrusvruchten (sinaasappels, grapefruits, citroenen) Broccoli Rode en groene paprika’s Groene bladgroenten Aardappelen
ZinkSporenelement dat voorkomt in de cellen. Zink helpt de cellen te groeien en zich te delen (30).Rundvlees Varkensvlees Lam Vis
KoperSporenelement dat zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen en het onderhoud van bloedvaten, botten en het immuunsysteem (31).Oesters en andere schaaldieren Groenten Walnoten Aardappelen Orgaanvlees
MagnesiumMineraal dat deelneemt aan ongeveer driehonderd functies in het menselijke lichaam (32).Walnoten Kikkererwten Sojaproducten Volkorenrijst Melk

Is het ook mogelijk om collageen direct uit voedsel te halen? Zeker! Producten als gelatine en bottenbouillon bevatten veel collageen. Dit soort collageen wordt echter afgebroken tot kleine aminozuren die deel uitmaken van veel processen in ons lichaam en niet noodzakelijkerwijs een bijdrage aan de vorming van collageen leveren.

Vermijd de drie vijanden van collageen

Voorkomen is altijd beter dan genezen! Het collageen in je lichaam is vatbaar voor een ongezonde levensstijl en schadelijke omgevingsfactoren. De drie belangrijkste risicofactoren zijn de volgende:

 • Roken: Sigarettenrook is een van de grootste vijanden van collageen. Roken beschadigt de collageenvezels en maakt je zo vatbaarder voor voortijdige veroudering en hartproblemen (33, 34).
 • UV-straling: Ook zonnestraling is verantwoordelijk voor de beschadiging van de productie van collageen door het lichaam. Deze factor draagt tot 80% bij aan de huidveroudering (35).
 • Verbrand voedsel: Voedingsmiddelen die verbrand zijn, zoals te lang geroosterd brood of aangebrand vlees, kunnen verantwoordelijk zijn voor schade aan je collageenwaarden en elastinevezels (36).
palmbomen zon en lucht
Zonnestraling is verantwoordelijk voor de beschadiging van de productie van collageen door het lichaam. Deze factor draagt tot 80% bij aan de huidveroudering. (Bron: Rice: Tf-qtxkNisk/ Unsplash.com)

Zoek het beste collageensupplement

Bij het kiezen van een collageensupplement is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de oorsprong van het collageen, de toedieningswijze en andere factoren die de opname van het molecuul verbeteren.

Oorsprong

Het collageen dat voor supplementen worden gebruikt, is afkomstig van drie belangrijke bronnen: zeevruchten, rund en varken. Veel experts zijn van mening dat het best absorberende collageen het collageen van mariene oorsprong is. De twee andere soorten supplementen zijn geschikt voor mensen die allergisch zijn voor zeevruchten.

Toedieningswijze

Ben je op zoek naar een praktisch supplement dat makkelijk te vervoeren en te doseren is, dan kun je het beste kiezen voor een collageensupplement in de vorm van tabletten of capsules. Aan de andere kant, als je niet graag pillen of capsules slikt en een supplement wilt dat je makkelijk mengt met je favoriete smoothies of vruchtensapjes, dan is collageenpoeder iets voor jou.

Factoren die de opname van collageen verbeteren

De opname van collageen door het lichaam kan op twee manieren plaatsvinden:

 • Gehydrolyseerd: Dit type collageen wordt afgebroken tot kleine aminozuren die gemakkelijk de barrière van de darmen passeren om door het bloed te worden getransporteerd naar de plekken waar het molecuul nodig is.
 • Liposomaal: Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat het collageen zo goed mogelijk wordt beschermd en wordt opgenomen door het lichaam, is door het in een beschermende laag van liposomen in te pakken.

Heb je nog twijfels? We raden aan om altijd je huisarts te raadplegen voordat je een beslissing neemt over welk collageensupplement je gaat gebruiken. Een collageensupplement mag bovendien nooit een vervanger zijn voor een lopende behandeling, tenzij voorgeschreven door je huisarts.


Onze conclusie

Collageen is erg populair en wordt alleen maar populairder. Dat komt niet alleen door de werking voor een strakkere huid maar ook voor het behoud van soepele spieren en gewrichten en sterke botten. Collageen geeft verschillende organen en lichaamsstelsels tegelijkertijd de juiste stevigheid en flexibiliteit.

Toch zijn er nog steeds veel vragen over de werking van collageen. Waar is collageen goed voor en wat doet het voor je lichaam? In dit artikel laten we je het zien. Niet alle collageensupplementen en schoonheidsproducten zijn echter even effectief als ze beloven te zijn. Bij het kiezen van een collageenproduct moet je daarom altijd gewapend zijn met de juiste kennis.

Is het niet verbazingwekkend hoeveel collageen voor je lichaam kan doen? Help je vrienden en familie om de vele eigenschappen van collageen te ontdekken door dit artikel op social media te delen of laat hieronder een opmerking achter met jouw waardevolle mening.

Referenties(36)

 1. Ricard-Blum S. The Collagen Family. Cold Spring Harbor Perspectives in Biology. 2010;3(1).
 2. Oxlund H, Andreassen TT. The roles of hyaluronic acid, collagen and elastin in the mechanical properties of connective tissues. Journal of Anatomy. 1980.
 3. Choi FD, Juhasz M, Mesinkovsk N. Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications. Journal of Drugs in Dermatology. 2019.
 4. Laing S, Bielfeldt S, Ehrenberg C, Wilhelm K-P. A Dermonutrient Containing Special Collagen Peptides Improves Skin Structure and Function: A Randomized, Placebo-Controlled, Triple-Blind Trial Using Confocal Laser Scanning Microscopy on the Cosmetic Effects and Tolerance of a Drinkable Collagen Supplement. Journal of Medicinal Food. 2020;23(2):147–52.
 5. Sibilla S, Borumand M. Daily consumption of the collagen supplement Pure Gold Collagen® reduces visible signs of aging. Clinical Interventions in Aging. 2014;1747.
 6. Jeong-Kee K y cols Beneficial Effect of Collagen Peptide Supplement on Anti-aging Against Photodamage. Korean Journal of Food Science and Technology. 2009
 7. Molecular Cell Biology 4th edition. W H Freeman & Co; 2000.
 8. Yang F-C, Zhang Y, Rheinstädter MC. The structure of people’s hair. PeerJ. 2014;2.
 9. Wang B, Wang Y-M, Chi C-F, Luo H-Y, Deng S-G, Ma J-Y. Isolation and Characterization of Collagen and Antioxidant Collagen Peptides from Scales of Croceine Croaker (Pseudosciaena crocea). Marine Drugs. 2013;11(11):4641–61.
 10. Trüeb RM. The impact of oxidative stress on hair. International Journal of Cosmetic Science. 2015; 37:25–30.
 11. Seiberg M. Age-induced hair greying - the multiple effects of oxidative stress. International Journal of Cosmetic Science. 2013;35(6):532–8.
 12. Bruyère O, Zegels B, Leonori L, Rabenda V, Janssen A, Bourges C, et al. Effect of collagen hydrolysate in articular pain: A 6-month randomized, double-blind, placebo controlled study. Complementary Therapies in Medicine. 2012;20(3):124–30.
 13. Clark KL, Sebastianelli W, Flechsenhar KR, Aukermann DF, Meza F, Millard RL, et al. 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. Current Medical Research and Opinion. 2008;24(5):1485–96
 14. Bello AE, Oesser S. Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature. Current Medical Research and Opinion. 2006;22(11):2221–32.
 15. Lawrence J. Building Stronger Bones [Internet]. WebMD. WebMD; 2011.
 16. Porfírio E, Fanaro GB. Collagen supplementation as a complementary therapy for the prevention and treatment of osteoporosis and osteoarthritis: a systematic review. Revista Brasileira de Geriatria e Gerontologia. 2016;19(1):153–64.
 17. Guillerminet F, Beaupied H, Fabien-Soulé V, Tomé D, Benhamou C-L, Roux C, et al. Hydrolyzed collagen improves bone metabolism and biomechanical parameters in ovariectomized mice: An in vitro and in vivo study. Bone. 2010;46(3):827–34.
 18. Kim H, Kim M-G, Leem K-H. Osteogenic Activity of Collagen Peptide via ERK/MAPK Pathway Mediated Boosting of Collagen Synthesis and Its Therapeutic Efficacy in Osteoporotic Bone by Back-Scattered Electron Imaging and Microarchitecture Analysis. Molecules. 2013;18(12):15474–89.
 19. Sikorski ZE. Chemical and functional properties of food proteins. Lancaster: Technomic; 2002.
 20. Oertzen-Hagemann V, Kirmse M, Eggers B, Pfeiffer K, Marcus K, Marées MD, et al. Effects of 12 Weeks of Hypertrophy Resistance Exercise Training Combined with Collagen Peptide Supplementation on the Skeletal Muscle Proteome in Recreationally Active Men. Nutrients. 2019;11(5):1072.
 21. Zdzieblik D, Oesser S, Baumstark MW, Gollhofer A, König D. Collagen peptide supplementation in combination with resistance training improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenic men: a randomised controlled trial. British Journal of Nutrition. 2015;114(8):1237–45.
 22. Tyagi. Blood flow interplays with elastin: collagen and MMP: TIMP ratios to maintain healthy vascular structure and function. Vascular Health and Risk Management. 2010;215.
 23. Igase M, Kohara K, Okada Y, Ochi M, Igase K, Inoue N, et al. A double-blind, placebo-controlled, randomised clinical study of the effect of pork collagen peptide supplementation on atherosclerosis in healthy older individuals. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 2018;82(5):893–5.
 24. Tomosugi N, Yamamoto S, Takeuchi M, Yonekura H, Ishigaki Y, Numata N, et al. Effect of Collagen Tripeptide on Atherosclerosis in Healthy Humans. Journal of Atherosclerosis and Thrombosis. 2017;24(5):530–8.
 25. Kucharz EJ. Collagen in the Nervous System. The Collagens: Biochemistry and Pathophysiology. 1992;261–3.
 26. Humpel C, Ucar B. Collagen for brain repair: therapeutic perspectives. Neural Regeneration Research. 2018;13(4):595.
 27. Graham MF, Drucker DE, Diegelmann RF, Elson CO. Collagen synthesis by human intestinal smooth muscle cells in culture. Gastroenterology. 1987;92(2):400–5.
 28. Chen Q, Chen O, Martins IM, Hou H, Zhao X, Blumberg JB, et al. Collagen peptides ameliorate intestinal epithelial barrier dysfunction in immunostimulatory Caco-2 cell monolayers via enhancing tight junctions. Food & Function. 2017;8(3):1144–51.
 29. Personal de MedlinePlus. Vitamina C: MedlinePlus enciclopedia médica [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine; 2020.
 30. Personal de MedlinePlus. Zinc en la dieta: MedlinePlus enciclopedia médica [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine; 2020.
 31. Personal de MedlinePlus. Cobre en la dieta: MedlinePlus enciclopedia médica [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine; 2020.
 32. Personal de MedlinePlus. Magnesio en la dieta: MedlinePlus enciclopedia médica [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine; 2020.
 33. Jorgensen L., Kallehave F., Christensen E., Siana E., Gottrup F. Less Collagen Production in Smokers. National Library of Medicine. 1998
 34. Personal de Mayoclinic. Smoking: Does it cause wrinkles? [Internet]. Mayo Clinic. Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2017.
 35. Schwartz E, Cruickshank FA, Christensen CC, Perlish JS, Lebwohl M. Collagen Alterations In Chronically Sun-Damaged Human Skin. Photochemistry and Photobiology. 1993;58(6):841–4.
 36. Shoubing Z., and Enkui D., Fighting against Skin Aging. Cell Transplant. 2018. p 729–738.

Bron

Vorige Wat is ijzer en waarom is het zo belangrijk? Volgende Wat eten bij diarree: Welke voedingsmiddelen moet je nemen?
Wetenschappelijk artikel
Ricard-Blum S. The Collagen Family. Cold Spring Harbor Perspectives in Biology. 2010;3(1).
Ga naar bron
Literatuuronderzoek
Oxlund H, Andreassen TT. The roles of hyaluronic acid, collagen and elastin in the mechanical properties of connective tissues. Journal of Anatomy. 1980.
Ga naar bron
Literatuuronderzoek
Choi FD, Juhasz M, Mesinkovsk N. Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications. Journal of Drugs in Dermatology. 2019.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Laing S, Bielfeldt S, Ehrenberg C, Wilhelm K-P. A Dermonutrient Containing Special Collagen Peptides Improves Skin Structure and Function: A Randomized, Placebo-Controlled, Triple-Blind Trial Using Confocal Laser Scanning Microscopy on the Cosmetic Effects and Tolerance of a Drinkable Collagen Supplement. Journal of Medicinal Food. 2020;23(2):147–52.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Sibilla S, Borumand M. Daily consumption of the collagen supplement Pure Gold Collagen® reduces visible signs of aging. Clinical Interventions in Aging. 2014;1747.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Jeong-Kee K y cols Beneficial Effect of Collagen Peptide Supplement on Anti-aging Against Photodamage. Korean Journal of Food Science and Technology. 2009
Ga naar bron
Tekstboek
Molecular Cell Biology 4th edition. W H Freeman & Co; 2000.
Ga naar bron
Medisch onderzoek
Yang F-C, Zhang Y, Rheinstädter MC. The structure of people’s hair. PeerJ. 2014;2.
Ga naar bron
Medisch onderzoek
Wang B, Wang Y-M, Chi C-F, Luo H-Y, Deng S-G, Ma J-Y. Isolation and Characterization of Collagen and Antioxidant Collagen Peptides from Scales of Croceine Croaker (Pseudosciaena crocea). Marine Drugs. 2013;11(11):4641–61.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Trüeb RM. The impact of oxidative stress on hair. International Journal of Cosmetic Science. 2015; 37:25–30.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Seiberg M. Age-induced hair greying - the multiple effects of oxidative stress. International Journal of Cosmetic Science. 2013;35(6):532–8.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Bruyère O, Zegels B, Leonori L, Rabenda V, Janssen A, Bourges C, et al. Effect of collagen hydrolysate in articular pain: A 6-month randomized, double-blind, placebo controlled study. Complementary Therapies in Medicine. 2012;20(3):124–30.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Clark KL, Sebastianelli W, Flechsenhar KR, Aukermann DF, Meza F, Millard RL, et al. 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. Current Medical Research and Opinion. 2008;24(5):1485–96
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Bello AE, Oesser S. Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature. Current Medical Research and Opinion. 2006;22(11):2221–32.
Ga naar bron
Officiële website
Lawrence J. Building Stronger Bones [Internet]. WebMD. WebMD; 2011.
Ga naar bron
Medisch onderzoek
Porfírio E, Fanaro GB. Collagen supplementation as a complementary therapy for the prevention and treatment of osteoporosis and osteoarthritis: a systematic review. Revista Brasileira de Geriatria e Gerontologia. 2016;19(1):153–64.
Ga naar bron
Medisch onderzoek
Guillerminet F, Beaupied H, Fabien-Soulé V, Tomé D, Benhamou C-L, Roux C, et al. Hydrolyzed collagen improves bone metabolism and biomechanical parameters in ovariectomized mice: An in vitro and in vivo study. Bone. 2010;46(3):827–34.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Kim H, Kim M-G, Leem K-H. Osteogenic Activity of Collagen Peptide via ERK/MAPK Pathway Mediated Boosting of Collagen Synthesis and Its Therapeutic Efficacy in Osteoporotic Bone by Back-Scattered Electron Imaging and Microarchitecture Analysis. Molecules. 2013;18(12):15474–89.
Ga naar bron
Tekstboek
Sikorski ZE. Chemical and functional properties of food proteins. Lancaster: Technomic; 2002.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Oertzen-Hagemann V, Kirmse M, Eggers B, Pfeiffer K, Marcus K, Marées MD, et al. Effects of 12 Weeks of Hypertrophy Resistance Exercise Training Combined with Collagen Peptide Supplementation on the Skeletal Muscle Proteome in Recreationally Active Men. Nutrients. 2019;11(5):1072.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Zdzieblik D, Oesser S, Baumstark MW, Gollhofer A, König D. Collagen peptide supplementation in combination with resistance training improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenic men: a randomised controlled trial. British Journal of Nutrition. 2015;114(8):1237–45.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Tyagi. Blood flow interplays with elastin: collagen and MMP: TIMP ratios to maintain healthy vascular structure and function. Vascular Health and Risk Management. 2010;215.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Igase M, Kohara K, Okada Y, Ochi M, Igase K, Inoue N, et al. A double-blind, placebo-controlled, randomised clinical study of the effect of pork collagen peptide supplementation on atherosclerosis in healthy older individuals. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 2018;82(5):893–5.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Tomosugi N, Yamamoto S, Takeuchi M, Yonekura H, Ishigaki Y, Numata N, et al. Effect of Collagen Tripeptide on Atherosclerosis in Healthy Humans. Journal of Atherosclerosis and Thrombosis. 2017;24(5):530–8.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Kucharz EJ. Collagen in the Nervous System. The Collagens: Biochemistry and Pathophysiology. 1992;261–3.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Humpel C, Ucar B. Collagen for brain repair: therapeutic perspectives. Neural Regeneration Research. 2018;13(4):595.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek
Graham MF, Drucker DE, Diegelmann RF, Elson CO. Collagen synthesis by human intestinal smooth muscle cells in culture. Gastroenterology. 1987;92(2):400–5.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek
Chen Q, Chen O, Martins IM, Hou H, Zhao X, Blumberg JB, et al. Collagen peptides ameliorate intestinal epithelial barrier dysfunction in immunostimulatory Caco-2 cell monolayers via enhancing tight junctions. Food & Function. 2017;8(3):1144–51.
Ga naar bron
Officiële website
Personal de MedlinePlus. Vitamina C: MedlinePlus enciclopedia médica [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine; 2020.
Ga naar bron
Officiële website
Personal de MedlinePlus. Zinc en la dieta: MedlinePlus enciclopedia médica [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine; 2020.
Ga naar bron
Officiële website
Personal de MedlinePlus. Cobre en la dieta: MedlinePlus enciclopedia médica [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine; 2020.
Ga naar bron
Officiële website
Personal de MedlinePlus. Magnesio en la dieta: MedlinePlus enciclopedia médica [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine; 2020.
Ga naar bron
Officiële website
Jorgensen L., Kallehave F., Christensen E., Siana E., Gottrup F. Less Collagen Production in Smokers. National Library of Medicine. 1998
Ga naar bron
Officiële website
Personal de Mayoclinic. Smoking: Does it cause wrinkles? [Internet]. Mayo Clinic. Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2017.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Schwartz E, Cruickshank FA, Christensen CC, Perlish JS, Lebwohl M. Collagen Alterations In Chronically Sun-Damaged Human Skin. Photochemistry and Photobiology. 1993;58(6):841–4.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Shoubing Z., and Enkui D., Fighting against Skin Aging. Cell Transplant. 2018. p 729–738.
Ga naar bron