Hoe moet je probiotica innemen om bijwerkingen te voorkomen?

vrienden hebben een goede tijd

Probiotica zijn uitstekende bondgenoten voor het herstel van je darmflora. Ze bestaan ​​uit een reeks micro-organismen die in harmonie met je lichaam leven en je op die manier gezond houden.

Aangezien probiotica levende micro-organismen bevatten, zijn ze erg gevoelig voor omgevingsfactoren zoals maagzuur en kunnen ze hun effectiviteit verliezen als ze niet op de juiste manier worden ingenomen. Wil je weten hoe je probiotica het beste kunt innemen? In dit artikel laten we je het zien.

Belangrijk om te weten

  • De darmmicrobiota is een verzameling micro-organismen die van nature in je darmen leven. Deze micro-organismen beschermen je tegen infecties en helpen je lichaam om een ​​evenwichtige darmomgeving te behouden.
  • Probiotica zijn supplementen of voedingsmiddelen die, voor je lichaam, goede micro-organismen bevatten. Als je probiotica op de juiste manier gebruikt, kun je hier dus optimaal van profiteren.
  • Veel probiotica-supplementen moet je op specifieke tijdstippen innemen en onder bepaalde omstandigheden bewaren. Kies je voor probiotische voedingsmiddelen, dan is het handig om te weten welke producten je het beste kunt kiezen en hoe je deze moet consumeren.

9 essentiële tips om probiotica op de juiste manier in te nemen

Probiotica zijn levende bacteriën die een positief effect op de gezondheid hebben wanneer ze in de juiste hoeveelheden worden geconsumeerd. Je vindt ze in voedingsmiddelen of medicijnen die levende micro-organismen bevatten, meestal bacteriën, vergelijkbaar met die van een gezonde darmflora (1, 2, 3)

Het belangrijkste doel van probiotica is om de micro-organismen van de darmflora te herstellen en te voorkomen dat ‘slechte’ bacteriën hun plaats innemen en je lichaam beschadigen (4, 5).

lachend meisje in park
Probiotica zijn uitstekende bondgenoten voor het herstel van je darmflora. (Bron: Lupascu: 47120279/ 123rf.com)

1. Kies het juiste moment om probiotica in te nemen

Probiotica-supplementen kunnen verschillende richtlijnen hebben over wanneer en hoe je het supplement het beste kunt innemen. Het is daarbij vooral belangrijk om te weten wanneer je het product moet innemen en wanneer niet.

Wanneer moet je probiotica niet innemen?

Eén van de slechtste momenten om probiotica in te nemen is als je ‘s ochtends net wakker bent geworden, aangezien je al enkele uren niets meer hebt gegeten en je maagzuren sterker zullen zijn.

Wanneer probiotica wél innemen?

Het is raadzaam om probiotica tijdens een hoofdmaaltijd, óf 30 minuten ervoor in te nemen.

meisje gezond eten
Als je een probioticum gebruikt om je spijsvertering te verbeteren, is het raadzaam om het ongeveer een half uur voor één van de hoofdmaaltijden in te nemen. (Bron: Iakovenko: 130477862/ 123rf.com)

2. Combineer probiotica verstandig

Er zijn bepaalde combinaties met voedingsmiddelen of supplementen die de overlevingskans van probiotica vergroten. Ze zorgen ervoor dat meer levende micro-organismen de darm bereiken en zo hun werk kunnen doen.

Combinatie met andere voedingsmiddelen

Onderzoek toont aan dat het combineren van probiotica met magere melk of havermelk de overleving van probiotica verbetert, in tegenstelling tot de combinatie met sap of water (9).

Combinatie met supplementen

Om de werking van probiotica te verbeteren, is het essentieel om de levende micro-organismen voldoende te voeren. Om deze reden combineren veel fabrikanten de probiotica met prebiotica.

Prebiotica zijn niet-verteerbare voedingsstoffen, die de groei van gunstige bacteriën in de darmen stimuleren. Het is als het ware dus het ‘voedsel’ van probiotica. Prebiotica bereiken de darm om door darmbacteriën te worden geconsumeerd (11).  

ontmoeting met vrienden
Om de werking van probiotica te verbeteren, is het essentieel om de levende micro-organismen voldoende te voeren. Om deze reden combineren veel fabrikanten probiotica met prebiotica. (Bron: Gpointstudio: 39039534/ 123rf.com)

3. Bepaal hoe lang je probiotica moet gebruiken

Er zijn een aantal factoren die bepalen hoe lang je een probioticum moet innemen. De gebruiksduur hangt af van de te behandelen aandoening, het type micro-organisme in het probioticum en de kwaliteit van het supplement.

Over het algemeen kan het tussen de 1 en 4 weken duren voordat probiotica beginnen te werken. De duur kan echter variëren, afhankelijk van bepaalde omstandigheden:

Te behandelen aandoeningMoment waarop verbetering kan worden opgemerkt
DiarreeTijdens de eerste dagen (13).
ObstipatieNa twee weken (14).
Opgezwollen buikVanaf de derde week tot de achtste week (15).

4. Controleer of je medicijnen met probiotica gecombineerd kunnen worden

Probiotica kunnen een wisselwerking hebben met andere medicijnen. Hierdoor verandert de manier waarop de probiotica of de medicijnen werken of kun je last krijgen van ongewenste bijwerkingen. Om deze reden wordt het afgeraden om probiotica te combineren met de volgende medicijnen (16, 17, 18)

  • Antibiotica: Er moet minstens 2 uur tussen de innames zitten.
  • Anti-schimmelmedicatie zoals clotrimazol, ketoconazol, griseofulvine of nystatine.
  • Immunosuppressiva zoals cyclosporines of tacrolimus.
  • Medicijnen voor de behandeling van kanker.

5. Bewaar de probiotica op de juiste manier

Aangezien ze levende micro-organismen bevatten, hebben probiotica bepaalde zorg nodig om te voorkomen dat ze aan effectiviteit verliezen. Probiotica zijn gevoelig voor hitte die de micro-organismen kan doden. Als ze vochtig worden, kunnen ze in hun capsules worden geactiveerd, waar ze zullen sterven doordat ze geen voedsel krijgen. 

melk uit de koelkast halen
Waar moet je probiotica bewaren? Het liefst in de koelkast, naast de yoghurt en andere zuivelproducten. (Bron: Armyagov: 69024834/ 123rf.com)

6. Stel jezelf de vraag of je echt probiotica nodig hebt

Gezonde darmen hebben in principe geen probiotica nodig, omdat ze over alle goede bacteriën beschikken die deze supplementen kunnen bieden.

Bepaalde maag- en darmklachten kunnen echter door probiotica worden verlicht. Het kan daarom zijn dat je behandelend arts een probioticum voorschrijft. Dit kan gebeuren in onder andere de volgende situaties (18)

  • Diarree, vooral die wordt veroorzaakt door antibiotica (19, 20).
  • Prikkelbare darmsyndroom (21, 22).
  • Inflammatoire darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (21, 23).

Het is sterk af te raden om deze aandoeningen zelf te behandelen. Neem daarom eerst contact op met je huisarts. Hij of zij zal bepalen of en welke probiotica geschikt voor je zijn.

7. Controleer of je probiotica kunt gebruiken

Helaas zijn probiotica niet altijd en voor iedereen effectief. Sterker nog, het gebruik van een probioticum kan zelfs schadelijk zijn of allergische reacties en maag- en darmklachten bij sommige mensen veroorzaken.

Bepaalde mensen mogen probiotica alleen op advies van een arts gebruiken, omdat ze veel gevoeliger zijn voor de bijwerkingen ervan. Het gaat hierbij om de volgende groepen mensen (18)

  • Diabetici.
  • Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.
  • Mensen met een verzwakt immuunsysteem bijvoorbeeld omdat zij hiv/aids, lupus of kanker hebben.
  • Kinderen en tieners.

8. Als je een probioticum gaat gebruiken, kies dan de beste!

Om ervoor te zorgen dat je een probioticum van goede kwaliteit koopt, is het essentieel dat je op onder andere de volgende aspecten let (24)

  • Zorg ervoor dat het genoeg CFU’s heeft: Probiotica zouden ongeveer honderd tot honderd miljard Colony Forming Units (CFU of KVE) moeten bevatten voor een goede overleving en effectiviteit.
  • Zoek naar levende culturen van hoge kwaliteit: Kies probiotische stammen waarvan bewezen is dat ze effectief zijn.
  • Controleer de houdbaarheidsdatum: Verlopen probiotica zijn mogelijk minder effectief.
blije meid
Door een probioticum in je dieet te introduceren, verbeter je de kwaliteit van leven. (Bron: Wavebreak Media Ltd: 44848267/ 123rf.com)

9. Vergeet de probiotische voedingsmiddelen niet!

Ten slotte mogen we een van de belangrijkste bronnen van probiotica niet vergeten: onze voeding! Er zijn veel voedingsmiddelen die uit zichzelf of na een bewerkingsproces, ook deze goede bacteriën bevatten. Voorbeelden van probiotische voedingsmiddelen zijn zuurkool, kombucha, miso, tempeh, kimchi en augurken.

Onze conclusie

Het juiste gebruik van een probioticum is essentieel voor de effectiviteit ervan, aangezien er factoren zijn die de goede bacteriën kunnen beschadigen en ervoor kunnen zorgen dat ze al hun gunstige effecten verliezen. In dit artikel laten we je zien hoe je probiotica moet innemen om vervelende bijwerkingen te voorkomen.

Heb je iets nieuws geleerd over probiotica? Laat hieronder je reactie achter of deel het artikel op social media.

(Bron van de header afbeelding: Tomwang: 68984363/ 123rf.com)

Referenties (24)

1. McFarland LV. From yaks to yogurt: the history, development, and current use of probiotics. Clin Infect Dis. 2015;60 Suppl 2(suppl 2):S85-90.
Source

2. Parvez S, Malik K, Kang SA, Kim H-Y. Probiotics and their fermented food products are beneficial for health. [Internet]. Journal of Applied Microbiology. 2006;100(6):1171–85.
Source

3. Eva C. Alimentos prebióticos y probióticos. Elsevier. 2004.
Source

4. Probiotics: What you need to know [Internet]. Nih.gov.
Source

5. Ciorba MA. A gastroenterologist’s guide to probiotics. Clin Gastroenterol Hepatol. 2012;10(9):960–8.
Source

6. Kashket ER. Bioenergetics of lactic acid bacteria: cytoplasmic pH and osmotolerance. FEMS Microbiol Lett. 1987;46(3):233–44.
Source

7. Gebara C, Chaves KS, Ribeiro MCE, Souza FN, Grosso CRF, Gigante ML. Viability of Lactobacillus acidophilus La5 in pectin–whey protein microparticles during exposure to simulated gastrointestinal conditions. Food Res Int. 2013;51(2):872–8.
Source

8. Crittenden R, Weerakkody R, Sanguansri L, Augustin M. Synbiotic microcapsules that enhance microbial viability during nonrefrigerated storage and gastrointestinal transit. Appl Environ Microbiol. 2006;72(3):2280–2.
Source

9. Tompkins TA, Mainville I, Arcand Y. The impact of meals on a probiotic during transit through a model of the human upper gastrointestinal tract. Benef Microbes. 2011;2(4):295–303.
Source

10. Charalampopoulos D, Pandiella SS, Webb C. Evaluation of the effect of malt, wheat and barley extracts on the viability of potentially probiotic lactic acid bacteria under acidic conditions. Int J Food Microbiol. 2003;82(2):133–41.
Source

11. Probiotics and prebiotics: What you should know [Internet]. Mayoclinic.org. 2020.
Source

12. Khalf M, Dabour N, Kheadr E, Fliss I. Viability of probiotic bacteria in maple sap products under storage and gastrointestinal conditions. Bioresour Technol. 2010;101(20):7966–72.
Source

13. Allen SJ, Martinez EG, Gregorio GV, Dans LF. Probiotics for treating acute infectious diarrhoea. Cochrane Database Syst Rev. 2010;(11):CD003048.
Source

14. Martoni CJ, Evans M, Chow C-ET, Chan LS, Leyer G. Impact of a probiotic product on bowel habits and microbial profile in participants with functional constipation: A randomized controlled trial. J Dig Dis. 2019;20(9):435–46.
Source

15. Ringel-Kulka T, Palsson OS, Maier D, Carroll I, Galanko JA, Leyer G, et al. Probiotic bacteria Lactobacillus acidophilus NCFM and Bifidobacterium lactis Bi-07 versus placebo for the symptoms of bloating in patients with functional bowel disorders: a double-blind study: A double-blind study. J Clin Gastroenterol. 2011;45(6):518–25
Source

16. Mikawlrawng K, Kumar S, Bhatnagar K. Drug interactions, safety and efficacy of probiotics. Asian J Med Health. 2016;1(4):1–8.
Source

17. Adult Probiotic [Internet]. Webmd.com.
Source

18. Risks and benefits of probiotics [Internet]. Webmd.com.
Source

19. Goldenberg JZ, Lytvyn L, Steurich J, Parkin P, Mahant S, Johnston BC. Probiotics for the prevention of pediatric antibiotic-associated diarrhea. Cochrane Database Syst Rev. 2015;(12):CD004827.
Source

20. Hempel S, Newberry SJ, Maher AR, Wang Z, Miles JNV, Shanman R, et al. Probiotics for the prevention and treatment of antibiotic-associated diarrhea: a systematic review and meta-analysis: A systematic review and meta-analysis. JAMA. 2012;307(18):1959–69.
Source

21. Parvez S, Malik K, Kang SA, Kim H-Y. Probiotics and their fermented food products are beneficial for health. [Internet]. Journal of Applied Microbiology. 2006;100(6):1171–85.
Source

22. Moayyedi P, Ford AC, Talley NJ, Cremonini F, Foxx-Orenstein AE, Brandt LJ, et al. The efficacy of probiotics in the treatment of irritable bowel syndrome: a systematic review. Gut. 2010;59(3):325–32.
Source

23. Rahimi R, Nikfar S, Rahimi F, Elahi B, Derakhshani S, Vafaie M, et al. A meta-analysis on the efficacy of probiotics for maintenance of remission and prevention of clinical and endoscopic relapse in Crohn’s disease. Dig Dis Sci. 2008;53(9):2524–31.
Source

24. Antonieta G., Ramon B. Probióticos. Farmacia Profesional. 2017
Source

Wetenschappelijk artikel
McFarland LV. From yaks to yogurt: the history, development, and current use of probiotics. Clin Infect Dis. 2015;60 Suppl 2(suppl 2):S85-90.
Go to source
Wetenschappelijk artikel
Parvez S, Malik K, Kang SA, Kim H-Y. Probiotics and their fermented food products are beneficial for health. [Internet]. Journal of Applied Microbiology. 2006;100(6):1171–85.
Go to source
Wetenschappelijk artikel
Eva C. Alimentos prebióticos y probióticos. Elsevier. 2004.
Go to source
Officiële website
Probiotics: What you need to know [Internet]. Nih.gov.
Go to source
Wetenschappelijk artikel
Ciorba MA. A gastroenterologist’s guide to probiotics. Clin Gastroenterol Hepatol. 2012;10(9):960–8.
Go to source
Wetenschappelijk artikel
Kashket ER. Bioenergetics of lactic acid bacteria: cytoplasmic pH and osmotolerance. FEMS Microbiol Lett. 1987;46(3):233–44.
Go to source
Informatief artikel
Gebara C, Chaves KS, Ribeiro MCE, Souza FN, Grosso CRF, Gigante ML. Viability of Lactobacillus acidophilus La5 in pectin–whey protein microparticles during exposure to simulated gastrointestinal conditions. Food Res Int. 2013;51(2):872–8.
Go to source
Informatief artikel
Crittenden R, Weerakkody R, Sanguansri L, Augustin M. Synbiotic microcapsules that enhance microbial viability during nonrefrigerated storage and gastrointestinal transit. Appl Environ Microbiol. 2006;72(3):2280–2.
Go to source
Informatief artikel
Tompkins TA, Mainville I, Arcand Y. The impact of meals on a probiotic during transit through a model of the human upper gastrointestinal tract. Benef Microbes. 2011;2(4):295–303.
Go to source
Informatief artikel
Charalampopoulos D, Pandiella SS, Webb C. Evaluation of the effect of malt, wheat and barley extracts on the viability of potentially probiotic lactic acid bacteria under acidic conditions. Int J Food Microbiol. 2003;82(2):133–41.
Go to source
Officiële website
Probiotics and prebiotics: What you should know [Internet]. Mayoclinic.org. 2020.
Go to source
Wetenschappelijk artikel
Khalf M, Dabour N, Kheadr E, Fliss I. Viability of probiotic bacteria in maple sap products under storage and gastrointestinal conditions. Bioresour Technol. 2010;101(20):7966–72.
Go to source
Klinisch onderzoek (mensen)
Allen SJ, Martinez EG, Gregorio GV, Dans LF. Probiotics for treating acute infectious diarrhoea. Cochrane Database Syst Rev. 2010;(11):CD003048.
Go to source
Klinisch onderzoek (mensen)
Martoni CJ, Evans M, Chow C-ET, Chan LS, Leyer G. Impact of a probiotic product on bowel habits and microbial profile in participants with functional constipation: A randomized controlled trial. J Dig Dis. 2019;20(9):435–46.
Go to source
Klinisch onderzoek (mensen)
Ringel-Kulka T, Palsson OS, Maier D, Carroll I, Galanko JA, Leyer G, et al. Probiotic bacteria Lactobacillus acidophilus NCFM and Bifidobacterium lactis Bi-07 versus placebo for the symptoms of bloating in patients with functional bowel disorders: a double-blind study: A double-blind study. J Clin Gastroenterol. 2011;45(6):518–25
Go to source
Wetenschappelijk artikel
Mikawlrawng K, Kumar S, Bhatnagar K. Drug interactions, safety and efficacy of probiotics. Asian J Med Health. 2016;1(4):1–8.
Go to source
Officiële website
Adult Probiotic [Internet]. Webmd.com.
Go to source
Officiële website
Risks and benefits of probiotics [Internet]. Webmd.com.
Go to source
Klinisch onderzoek (mensen)
Goldenberg JZ, Lytvyn L, Steurich J, Parkin P, Mahant S, Johnston BC. Probiotics for the prevention of pediatric antibiotic-associated diarrhea. Cochrane Database Syst Rev. 2015;(12):CD004827.
Go to source
Informatief artikel
Hempel S, Newberry SJ, Maher AR, Wang Z, Miles JNV, Shanman R, et al. Probiotics for the prevention and treatment of antibiotic-associated diarrhea: a systematic review and meta-analysis: A systematic review and meta-analysis. JAMA. 2012;307(18):1959–69.
Go to source
Wetenschappelijk artikel
Parvez S, Malik K, Kang SA, Kim H-Y. Probiotics and their fermented food products are beneficial for health. [Internet]. Journal of Applied Microbiology. 2006;100(6):1171–85.
Go to source
Academisch artikel
Moayyedi P, Ford AC, Talley NJ, Cremonini F, Foxx-Orenstein AE, Brandt LJ, et al. The efficacy of probiotics in the treatment of irritable bowel syndrome: a systematic review. Gut. 2010;59(3):325–32.
Go to source
Academisch artikel
Rahimi R, Nikfar S, Rahimi F, Elahi B, Derakhshani S, Vafaie M, et al. A meta-analysis on the efficacy of probiotics for maintenance of remission and prevention of clinical and endoscopic relapse in Crohn’s disease. Dig Dis Sci. 2008;53(9):2524–31.
Go to source
Wetenschappelijk artikel
Antonieta G., Ramon B. Probióticos. Farmacia Profesional. 2017
Go to source
Dit bericht is geplaatst in Blog en getagd in .