Probiotica zijn uitstekende bondgenoten voor het herstel van je darmflora. Ze bestaan uit een reeks micro-organismen die in harmonie met je lichaam leven en je op die manier gezond houden.
Aangezien probiotica levende micro-organismen bevatten, zijn ze erg gevoelig voor omgevingsfactoren zoals maagzuur en kunnen ze hun effectiviteit verliezen als ze niet op de juiste manier worden ingenomen. Wil je weten hoe je probiotica het beste kunt innemen? In dit artikel laten we je het zien.
Belangrijk om te weten
- De darmmicrobiota is een verzameling micro-organismen die van nature in je darmen leven. Deze micro-organismen beschermen je tegen infecties en helpen je lichaam om een evenwichtige darmomgeving te behouden.
- Probiotica zijn supplementen of voedingsmiddelen die, voor je lichaam, goede micro-organismen bevatten. Als je probiotica op de juiste manier gebruikt, kun je hier dus optimaal van profiteren.
- Veel probiotica-supplementen moet je op specifieke tijdstippen innemen en onder bepaalde omstandigheden bewaren. Kies je voor probiotische voedingsmiddelen, dan is het handig om te weten welke producten je het beste kunt kiezen en hoe je deze moet consumeren.
9 essentiële tips om probiotica op de juiste manier in te nemen
Probiotica zijn levende bacteriën die een positief effect op de gezondheid hebben wanneer ze in de juiste hoeveelheden worden geconsumeerd. Je vindt ze in voedingsmiddelen of medicijnen die levende micro-organismen bevatten, meestal bacteriën, vergelijkbaar met die van een gezonde darmflora (1, 2, 3).
Het belangrijkste doel van probiotica is om de micro-organismen van de darmflora te herstellen en te voorkomen dat ‘slechte’ bacteriën hun plaats innemen en je lichaam beschadigen (4, 5).

1. Kies het juiste moment om probiotica in te nemen
Probiotica-supplementen kunnen verschillende richtlijnen hebben over wanneer en hoe je het supplement het beste kunt innemen. Het is daarbij vooral belangrijk om te weten wanneer je het product moet innemen en wanneer niet.
Wanneer moet je probiotica niet innemen?
Eén van de slechtste momenten om probiotica in te nemen is als je ’s ochtends net wakker bent geworden, aangezien je al enkele uren niets meer hebt gegeten en je maagzuren sterker zullen zijn.
Wanneer probiotica wél innemen?
Het is raadzaam om probiotica tijdens een hoofdmaaltijd, óf 30 minuten ervoor in te nemen.

2. Combineer probiotica verstandig
Er zijn bepaalde combinaties met voedingsmiddelen of supplementen die de overlevingskans van probiotica vergroten. Ze zorgen ervoor dat meer levende micro-organismen de darm bereiken en zo hun werk kunnen doen.
Combinatie met andere voedingsmiddelen
Onderzoek toont aan dat het combineren van probiotica met magere melk of havermelk de overleving van probiotica verbetert, in tegenstelling tot de combinatie met sap of water (9).
Combinatie met supplementen
Om de werking van probiotica te verbeteren, is het essentieel om de levende micro-organismen voldoende te voeren. Om deze reden combineren veel fabrikanten de probiotica met prebiotica.
Prebiotica zijn niet-verteerbare voedingsstoffen, die de groei van gunstige bacteriën in de darmen stimuleren. Het is als het ware dus het ‘voedsel’ van probiotica. Prebiotica bereiken de darm om door darmbacteriën te worden geconsumeerd (11).

3. Bepaal hoe lang je probiotica moet gebruiken
Er zijn een aantal factoren die bepalen hoe lang je een probioticum moet innemen. De gebruiksduur hangt af van de te behandelen aandoening, het type micro-organisme in het probioticum en de kwaliteit van het supplement.
Over het algemeen kan het tussen de 1 en 4 weken duren voordat probiotica beginnen te werken. De duur kan echter variëren, afhankelijk van bepaalde omstandigheden:
Te behandelen aandoening | Moment waarop verbetering kan worden opgemerkt |
Diarree | Tijdens de eerste dagen (13). |
Obstipatie | Na twee weken (14). |
Opgezwollen buik | Vanaf de derde week tot de achtste week (15). |
4. Controleer of je medicijnen met probiotica gecombineerd kunnen worden
Probiotica kunnen een wisselwerking hebben met andere medicijnen. Hierdoor verandert de manier waarop de probiotica of de medicijnen werken of kun je last krijgen van ongewenste bijwerkingen. Om deze reden wordt het afgeraden om probiotica te combineren met de volgende medicijnen (16, 17, 18):
- Antibiotica: Er moet minstens 2 uur tussen de innames zitten.
- Anti-schimmelmedicatie zoals clotrimazol, ketoconazol, griseofulvine of nystatine.
- Immunosuppressiva zoals cyclosporines of tacrolimus.
- Medicijnen voor de behandeling van kanker.
5. Bewaar de probiotica op de juiste manier
Aangezien ze levende micro-organismen bevatten, hebben probiotica bepaalde zorg nodig om te voorkomen dat ze aan effectiviteit verliezen. Probiotica zijn gevoelig voor hitte die de micro-organismen kan doden. Als ze vochtig worden, kunnen ze in hun capsules worden geactiveerd, waar ze zullen sterven doordat ze geen voedsel krijgen.

6. Stel jezelf de vraag of je echt probiotica nodig hebt
Gezonde darmen hebben in principe geen probiotica nodig, omdat ze over alle goede bacteriën beschikken die deze supplementen kunnen bieden.
Bepaalde maag- en darmklachten kunnen echter door probiotica worden verlicht. Het kan daarom zijn dat je behandelend arts een probioticum voorschrijft. Dit kan gebeuren in onder andere de volgende situaties (18):
- Diarree, vooral die wordt veroorzaakt door antibiotica (19, 20).
- Prikkelbare darmsyndroom (21, 22).
- Inflammatoire darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (21, 23).
Het is sterk af te raden om deze aandoeningen zelf te behandelen. Neem daarom eerst contact op met je huisarts. Hij of zij zal bepalen of en welke probiotica geschikt voor je zijn.
7. Controleer of je probiotica kunt gebruiken
Helaas zijn probiotica niet altijd en voor iedereen effectief. Sterker nog, het gebruik van een probioticum kan zelfs schadelijk zijn of allergische reacties en maag- en darmklachten bij sommige mensen veroorzaken.
Bepaalde mensen mogen probiotica alleen op advies van een arts gebruiken, omdat ze veel gevoeliger zijn voor de bijwerkingen ervan. Het gaat hierbij om de volgende groepen mensen (18):
- Diabetici.
- Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.
- Mensen met een verzwakt immuunsysteem bijvoorbeeld omdat zij hiv/aids, lupus of kanker hebben.
- Kinderen en tieners.
8. Als je een probioticum gaat gebruiken, kies dan de beste!
Om ervoor te zorgen dat je een probioticum van goede kwaliteit koopt, is het essentieel dat je op onder andere de volgende aspecten let (24):
- Zorg ervoor dat het genoeg CFU’s heeft: Probiotica zouden ongeveer honderd tot honderd miljard Colony Forming Units (CFU of KVE) moeten bevatten voor een goede overleving en effectiviteit.
- Zoek naar levende culturen van hoge kwaliteit: Kies probiotische stammen waarvan bewezen is dat ze effectief zijn.
- Controleer de houdbaarheidsdatum: Verlopen probiotica zijn mogelijk minder effectief.

9. Vergeet de probiotische voedingsmiddelen niet!
Ten slotte mogen we een van de belangrijkste bronnen van probiotica niet vergeten: onze voeding! Er zijn veel voedingsmiddelen die uit zichzelf of na een bewerkingsproces, ook deze goede bacteriën bevatten. Voorbeelden van probiotische voedingsmiddelen zijn zuurkool, kombucha, miso, tempeh, kimchi en augurken.
Onze conclusie
Het juiste gebruik van een probioticum is essentieel voor de effectiviteit ervan, aangezien er factoren zijn die de goede bacteriën kunnen beschadigen en ervoor kunnen zorgen dat ze al hun gunstige effecten verliezen. In dit artikel laten we je zien hoe je probiotica moet innemen om vervelende bijwerkingen te voorkomen.
Heb je iets nieuws geleerd over probiotica? Laat hieronder je reactie achter of deel het artikel op social media.
(Bron van de header afbeelding: Tomwang: 68984363/ 123rf.com)