De 5 beste middelen om obstipatie te verhelpen!

Heb je moeite om naar de wc te gaan? Ben je wanhopig op zoek naar de juiste middelen om obstipatie te verhelpen? Misschien heb je last van je darmen omdat je je niet aan een vast schema houdt. Inderdaad, het helpt om steeds rond hetzelfde moment te poepen! Gelukkig zijn er nog veel meer oplossingen die je helpen om buikklachten te verminderen.

We spreken van constipatie wanneer het poepen moeilijk gaat en iemand minder dan drie keer per week moet poepen (1), of als je meer dan één op de vier keer dat je naar de wc gaat moeite hebt met poepen. Voel jij je aangesproken? Maak je geen zorgen, in dit artikel bespreken we de beste tips om problemen met obstipatie te verlichten.

Belangrijk te weten

 • Als je al een langere tijd moeite hebt om naar de wc te gaan, is het misschien tijd om een aantal dingen te veranderen en je dieet en je levensstijl te herzien!
 • Om obstipatie te verhelpen moet je meer vezels in je dagelijkse maaltijden opnemen, voldoende vocht drinken, meer bewegen en je dieet eventueel aanvullen met probiotica.
 • Als niets werkt, probeer dan de liposomale supplementen van Sundt Nutrition. Ze helpen je om vervelende buikklachten te verminderen.

Wat zijn de beste oplossingen om obstipatie te verhelpen?

Ben je op zoek naar praktische oplossingen om obstipatie te verhelpen? Misschien heb je wel al van alles geprobeerd. Heeft het allemaal geen zin? Maak je geen zorgen, in dit artikel bespreken we alle hulpmiddelen die helpen om klachten van verstopping te verlichten. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Vergeet stress!

Ja, je leest het goed, vergeet stress. Er is namelijk een nauw verband ontdekt tussen stress en obstipatie. Als je een gevoelige buik hebt, dan kunnen je darmen extra van slag raken door stress. Maag- en darmklachten die worden geassocieerd met psychologische stress zijn bijvoorbeeld, maar niet beperkt tot (2, 3, 4, 5):

 • Misselijkheid
 • Overgeven
 • Maagpijn
meisje studeert met stress
Maag- en darmklachten die worden geassocieerd met stress zijn onder andere misselijkheid, braken en maagpijn. (Bron: Primagefactory: 121817121/ 123rf.com)

Neem meer vezels op in je dagelijkse routine!

Wist je al dat veel mensen minder dan de helft van de voedingsvezels binnenkrijgen die ze dagelijks nodig hebben? Terwijl vezels juist zo belangrijk zijn! Als je last hebt van je darmen, raden we je aan om meer oplosbare vezels (die worden afgebroken in de dikke darm) en oplosbare vezels (die het lichaam onveranderd verlaten) te consumeren, aangezien ze helpen (6, 7, 8, 9):

 • de darmgezondheid te behouden.
 • het cholesterolgehalte te verlagen.
 • de bloedsuikerspiegel te verbeteren.
 • voor een verzadigd gevoel te zorgen.
 • voor een regelmatige stoelgang te zorgen.

Als je inspiratie nodig hebt, raden we je aan een kijkje te nemen in de tabel hieronder met een aantal suggesties voor de hoofdmaaltijden van de dag:

OntbijtLunchAvondmaaltijd
Volkoren granen en eiwitten zoals bijvoorbeeld in ham, ei of yoghurt. Drink voldoende vocht zoals melk, water of een sapje.Een salade zoals een frisse muntsalade of een soepje met veel groenten.Als voorgerecht een lichte salade met veel groenten en peulvruchten. Daarna gegrild vlees, vis of tortilla’s met groenten. Als toetje een bakje yoghurt of fruit.

Pas je levensstijl nu aan!

Wil je je gewoontes veranderen om beter naar de wc te gaan? Wees niet bang, het is allemaal niet zo lastig als het op het eerste gezicht lijkt. Hieronder vind je handige tips om met kleine veranderingen grote resultaten te krijgen (2, 7, 8, 9):

 • Ga naar het toilet zodra je aandrang voelt. Stel dit nooit uit, ook als het eigenlijk niet goed uitkomt. Als je de drang om naar de wc te gaan te vaak negeert, voel je deze na enige tijd steeds minder goed aankomen. Ook blijft de poep langer in je darmen zitten, waardoor het droger en harder wordt en de verstopping alleen maar erger wordt.
 • Drink tenminste 1,5 tot 2 liter per dag. Of je nu water, thee of gezonde sapjes drinkt, het binnenkrijgen van voldoende vocht is essentieel voor een betere stoelgang.
 • Beweeg voldoende. Zorg ervoor dat je iedere dag minstens 30 minuten in beweging bent. Geloof ons, dit zal een stuk meer effect op je stoelgang hebben dan je misschien verwacht!
 • Neem de juiste houding aan op het toilet. Breng indien nodig je voeten omhoog om je voeten zo dicht mogelijk bij je knieën te houden. Help jezelf, indien nodig, met een krukje onder je voeten om ze gemakkelijker omhoog te houden.
 • Eet minder bewerkte voedingsmiddelen en meer groenten. Gooi kant-en-klaarmaaltijden en ongezonde snacks weg om plaats te maken voor producten met veel vezels zoals groenten en fruit.

Stap over op liposomale magnesiumsupplementen!

Wist je al dat magnesiumsupplementen ook kunnen helpen bij milde constipatieklachten? Als je echter een magnesiumtekort hebt, vergeet dan niet om altijd een magnesiumsupplement met een veilige dosering te kopen. Ook is het erg belangrijk om te weten hoe je het supplement moet innemen (2, 10).

Sundt

Heb je al van Sundt gehoord?


SUNDT biedt voedingssupplementen van hoge kwaliteit. Met behulp van liposomale technologie zijn de supplementen van Sundt tot 3 keer efficiënter dan standaard supplementen.

82787C01-82C1-48EF-8A46-BFB0759ED992 A N O R D I C O I L C O M P A N Y

We raden de aankoop van de liposomale magnesiumsupplementen van Sundt Nutrition aan. En dat doen we niet zomaar, maar om de volgende redenen:

 • Ze zijn liposomaal. Omdat het actieve ingrediënt, in dit geval het magnesium, beschermd wordt door de liposomen. Dit zijn belletjes die de stof efficiënter door je bloedbaan laten reizen en die zorgen voor een verbeterde opname door je lichaam.
 • Ze voorkomen maagpijn. Aangezien het magnesium wordt bedekt met belletjes die erg lijken op de wand van je cellen, zal je buik het niet eens opmerken dat je dit supplement inneemt.
 • De prijs-kwaliteitverhouding van liposomale supplementen is ongeëvenaard. Omdat je veel minder van het supplement nodig hebt voor dezelfde resultaten, bespaar je uiteindelijk dus een hoop geld.

Maak een afspraak met je huisarts

Als al het bovenstaande niet werkt, moet je je huisarts raadplegen. Er zijn veel geneesmiddelen op de markt om constipatie te bestrijden, maar we raden af om een dergelijk medicijn te gebruiken zonder toestemming van je arts. Een dokter kan je medische geschiedenis beoordelen en bijvoorbeeld de juiste laxeermiddelen voorschrijven (1, 6, 9).


Alles wat je moet weten over middelen om obstipatie te verhelpen

Als je last hebt van obstipatie, is een van de eerste maatregelen het aanpassen van je voeding om de ontlasting te verzachten en de stoelgang te reguleren. Een andere optie is om probiotica te gebruiken. Er zijn echter zoveel probiotische supplementen op de markt, hoe weet je nu welke je moet kiezen? Hieronder ontdek je op welke criteria je moet letten om constipatie tegen te gaan.

kipfilet op hoofdbord
Om obstipatie te verhelpen moet je meer vezels in je dagelijkse maaltijden opnemen, voldoende vocht drinken, meer bewegen en je dieet eventueel aanvullen met probiotica. (Bron: Chabraszewski: 52493474/ 123rf.com)

Kan voeding helpen obstipatie tegen te gaan?

Er zijn veel verschillende oorzaken die constipatie kunnen veroorzaken. Sommige vormen van constipatie zijn ernstiger, maar in de meeste gevallen is een vezelrijk dieet, het drinken van veel vocht en het krijgen van meer lichaamsbeweging voldoende. Je voeding is dus een belangrijke factor bij het verhelpen van obstipatie Weet jij al hoeveel vezels je dagelijks moet innemen (9, 11, 12, 15)?

 • Dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vezels: Ongeveer 25-35 gram.

Het is belangrijk om zowel oplosbare vezels (die worden afgebroken in de dikke darm, zoals in groenten en fruit) als onoplosbare vezels (die onveranderd het lichaam verlaten zoals in volkoren granen, peulvruchten en noten) te consumeren, omdat beide nodig zijn om het darmevenwicht te behouden.

Verminder de consumptie van vette en en ongezonde snacks

Vermijd dierlijke vetten zoals boter, evenals margarines en transvetzuren uit bewerkte voedingsmiddelen.

Verminder de consumptie van geraffineerde voeding en ander gemaksvoedsel

Eet geen voorverpakte vleeswaren, in verband met de hoge zoutgehaltes die deze vaak bevatten. Ook geraffineerde voedingsmiddelen en dranken zoals chocolaatjes, snoep, limonade en frisdrank kun je beter laten staan.

Gebruik probiotica

Bifidobacteriën worden als probiotica aan met name zuivelproducten toegevoegd. Ze verbeteren de darmwerking. Een natuurlijke yoghurt helpt je op die manier dus de nodige probiotica binnen te krijgen en zo constipatie tegen te gaan.

Stop met roken

In tegenstelling tot wat men vroeger dacht, verbetert het stoppen met de roken de stoelgang.

jongen opleiding buik
Sommige vormen van constipatie zijn ernstiger, maar in de meeste gevallen is een vezelrijk dieet, het drinken van veel vocht en het krijgen van meer lichaamsbeweging voldoende. (Bron: Wavebreak Media Ltd: 42329550/ 123rf.com)

Sundt Nutrition probiotische supplementen: hulpmiddelen bij constipatie

Als je geen zin of tijd hebt om een ​​dieet vol nuttige bacteriën en schimmels te eten, probeer dan eens probiotische supplementen (10, 13, 14):

 • Als je probiotische supplementen gebruikt, weet je precies hoeveel probiotica je elke dag binnenkrijgt.
 • De temperatuur of zuurgraad van sommige voedingsmiddelen kan de probiotica in de voeding aantasten, terwijl probiotische supplementen je lichaam in staat stellen de nuttige bacteriën apart op te nemen.
 • Liposomale probiotische supplementen, zoals die van Sundt Nutrition, zorgen er dankzij de ingekapselde formule voor dat meer actieve ingrediënten je lichaam bereiken zonder je maag te beschadigen.

Onze conclusie

Heb je last van obstipatie? In dit artikel geven we je de nodige tips om je klachten te verminderen. Een van de hulpmiddelen is om meer vezels te eten, voldoende water te drinken en meer te bewegen. Een andere tip is om voor probiotische voedingsmiddelen te kiezen.

Als je het lastig vindt om voldoende probiotica uit je voeding te halen, kun je ook probiotische supplementen gebruiken. Sundt Nutrition biedt je effectieve probiotische supplementen met de juiste dosering.

Als je het artikel leuk vond, deel het dan op social media of laat hieronder je reactie achter.

(Bron van de header afbeelding: Wavebreak Media Ltd: 42591016/ 123rf.com)

Referenties(15)

 1. Estreñimiento. Revista Española de Enfermedades Digestivas. Sección coordinada por: V.F Moreira y A. López San Román. Servicio de Gastroenterología. Hospital Universitario Ramón y Cajal. Madrid. Disponible online
 2. Medical management of constipation. Meredith Portalatin and Nathaniel Winstead. doi: 10.1055 / s-0032-1301754. Disponible online
 3. Does stress induce bowel dysfunction? Yu-Ming Chang, Mohamad El-Zaatari, and John Y Kao. Expert Rev Gastroenterol Hepatol. 2014 Aug; 8(6): 583–585. Disponible online
 4. Do bad habits carry a double risk of constipation? Carlos Cerdán Santacruz, Mario Ortega López, Marta Vigara García, Cristina Fernández Pérez y Javier Cerdán Miguel. Disponible online
 5. Treatment for constipation. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIH). Disponible online
 6. Constipation, diagnosis and treatment. Mayo Clinic. Verkrijgbaar op
 7. Cost Savings from Reducing Constipation Rates Attributed to Increased Dietary Fiber Intake: A Decision Analysis Model. Jordana K Schmier, Paige E Miller, Jessica A Levine, Vanessa Perez, Kevin C Maki, Tia M Rains, Latha Devareddy , Lisa M Sanders y Dominik D Alexander. Verkrijgbaar op
 8. Dietary fiber: essential for a healthy diet. By Mayo Clinic Staff. Verkrijgbaar op
 9. Fundación Española del Aparato Digestivo (FEAD). Guía para tratar y prevenir el estreñimiento. Verkrijgbaar op
 10. Vieira DB, Gamarra LF. Getting into the brain: Liposome-based strategies for effective drug delivery across the blood–brain barrier . Vol. 11, International Journal of Nanomedicine. Dove Medical Press Ltd.; 2016. p. 5381–414. Verkrijgbaar op
 11. Pooping Shouldn’t Be That Hard: Using Nutrition to Address Constipation in Primary Care. Akosua A. Childs MS, MPH, CPNP-PC, Rita Marie John ,EdD, DNP, CPNP. Verkrijgbaar op
 12. Constipation. Victoria State Gobernment, Australia. Better Health Channel. Verkrijgbaar op
 13. Health library. Probiotics. Cleveland Clinic. Verkrijgbaar op
 14. Probiotics and gastrointestinal infections. Robert A. Britton (1) and James Versalovic (2). 1 Department of Microbiology and Molecular Genetics, Michigan State University, East Lansing, MI 48824, USA. 2. Departments of Pathology, Baylor College of Medicine and Texas Children’s Hospital, 6621 Fannin Street, MC 1-2261, Houston, TX 77030, USA.
 15. Fibra dietética. Sociedad Española de Dietética y Ciencias de la Alimentación. Verkrijgbaar op

Bron

Vorige De werking van magnesium: Wat zijn de voordelen? Volgende Curcumine: Wat is liposomale curcumine?
Wetenschappelijk artikel
Estreñimiento. Revista Española de Enfermedades Digestivas. Sección coordinada por: V.F Moreira y A. López San Román. Servicio de Gastroenterología. Hospital Universitario Ramón y Cajal. Madrid. Disponible online
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Medical management of constipation. Meredith Portalatin and Nathaniel Winstead. doi: 10.1055 / s-0032-1301754. Disponible online
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Does stress induce bowel dysfunction? Yu-Ming Chang, Mohamad El-Zaatari, and John Y Kao. Expert Rev Gastroenterol Hepatol. 2014 Aug; 8(6): 583–585. Disponible online
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Do bad habits carry a double risk of constipation? Carlos Cerdán Santacruz, Mario Ortega López, Marta Vigara García, Cristina Fernández Pérez y Javier Cerdán Miguel. Disponible online
Ga naar bron
NIH Officiële website
Treatment for constipation. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIH). Disponible online
Ga naar bron
Officiële website
Constipation, diagnosis and treatment. Mayo Clinic. Verkrijgbaar op
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Cost Savings from Reducing Constipation Rates Attributed to Increased Dietary Fiber Intake: A Decision Analysis Model. Jordana K Schmier, Paige E Miller, Jessica A Levine, Vanessa Perez, Kevin C Maki, Tia M Rains, Latha Devareddy , Lisa M Sanders y Dominik D Alexander. Verkrijgbaar op
Ga naar bron
Officiële website
Dietary fiber: essential for a healthy diet. By Mayo Clinic Staff. Verkrijgbaar op
Ga naar bron
FEAD Officiële gids
Fundación Española del Aparato Digestivo (FEAD). Guía para tratar y prevenir el estreñimiento. Verkrijgbaar op
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Vieira DB, Gamarra LF. Getting into the brain: Liposome-based strategies for effective drug delivery across the blood–brain barrier . Vol. 11, International Journal of Nanomedicine. Dove Medical Press Ltd.; 2016. p. 5381–414. Verkrijgbaar op
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Pooping Shouldn’t Be That Hard: Using Nutrition to Address Constipation in Primary Care. Akosua A. Childs MS, MPH, CPNP-PC, Rita Marie John ,EdD, DNP, CPNP. Verkrijgbaar op
Ga naar bron
Officiële website
Constipation. Victoria State Gobernment, Australia. Better Health Channel. Verkrijgbaar op
Ga naar bron
Officiële website
Health library. Probiotics. Cleveland Clinic. Verkrijgbaar op
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Probiotics and gastrointestinal infections. Robert A. Britton (1) and James Versalovic (2). 1 Department of Microbiology and Molecular Genetics, Michigan State University, East Lansing, MI 48824, USA. 2. Departments of Pathology, Baylor College of Medicine and Texas Children’s Hospital, 6621 Fannin Street, MC 1-2261, Houston, TX 77030, USA.
Ga naar bron
Officiële website
Fibra dietética. Sociedad Española de Dietética y Ciencias de la Alimentación. Verkrijgbaar op
Ga naar bron