Liposomen: De nieuwe technologie voor supplementen

Of je nou nieuw bent in de wereld van de supplementen of juist al veel ervaring hebt op het gebied van gezondheid en voeding, voor iedereen geldt hetzelfde. Als je een voedingssupplement koopt, wil je het beste van het beste. Wat als we je vertellen dat er een nieuw soort product op de markt is dat een revolutie teweeg brengt in de wereld van de suppletie? 

Liposomen zijn bolvormige holtes, omgeven door een of meerdere membranen van dubbele lagen fosfolipiden. Dankzij hun samenstelling, die lijkt op die van onze eigen cellen, transporteren ze voedingsstoffen sneller en efficiënter door het lichaam dan traditionele supplementen. Hierdoor worden stoffen beter opgenomen. Een doorbraak dus op het gebied van suppletie!

Belangrijkste punten

 • Liposomen zijn kleine bolvormige holtes die voedingsstoffen beschermen en de opname door het menselijk lichaam verbeteren.
 • Liposomale supplementen worden gemaakt volgens een zorgvuldig productieproces en zijn omgeven door fosfolipiden, moleculen die lijken op de wand van onze cellen.
 • Liposomale vitamine C, magnesium en kurkuma zijn effectieve en veilige alternatieven voor traditionele supplementen.

Liposomen: Alles wat je moet weten

Liposomen zorgen ervoor dat elke soort stof beschermd kan worden door een of meerdere natuurlijk membranen van dubbele lagen forfolipiden, waardoor het vervoer en de opname van de stof sterk worden verbeterd. Liposomen maken het kort gezegd dus eenvoudiger dan ooit om voordeel te halen uit een supplement. Dit is de toekomst!

aardbeiensmoothie op roze achtergrond

Wat zijn liposomen? (1)

Om te begrijpen wat een liposoom precies is, raden we je aan je een luchtbel voor te stellen: bolvormig, licht en met volledige bewegingsvrijheid. Binnenin de bel kun je allerlei stoffen vervoeren, zoals voedingsstoffen, antioxidanten en medicijnen. De stoffen reizen door het lichaam, beschermd door het liposoom, waardoor ze niet worden afgebroken voordat ze hun doel bereiken.

Wat liposomen echter het meest speciaal maakt, is hun samenstelling. De wand bestaat uit fosfolipiden, moleculen die we ook in de membranen van onze eigen cellen vinden. Wanneer een molecuul in een liposoom wordt geplaatst en met fosfolipiden wordt omhuld, krijgt het als het ware een VIP-pas waarmee het gemakkelijk toegang heeft tot het celinterieur.

Liposomen zijn klein van formaat. De diameter wordt gemeten in micron, een eenheid die 1000 keer kleiner is dan een millimeter. Met een spreiding van 0,025 tot 0,25 micron worden liposomen beschouwd als nano-deeltjes, een onderdeel van een technologie die een revolutie teweegbrengt in de wereld van de geneeskunde, farmacie en voeding.

Wat zijn de voordelen van liposomale supplementen? (1), (2)

Liposomale producten zijn een veilig en effectief alternatief voor traditionele supplementen. Maar hoe weet je of het echt de moeite waard is om de manier waarop je supplementen gebruikt te veranderen? In de volgende lijst laten we je de belangrijkste voordelen van liposomale producten zien, zodat je zelf kunt beslissen of je meegaat in deze revolutie van supplementen:

 • Effectiviteit: Liposomen zorgen voor een verbeterde biologische beschikbaarheid van supplementen. Dat wil zeggen dat stoffen sneller in de bloedbaan terecht komen en direct naar de cellen worden getransporteerd, zodat ze beter op de plek komen waar ze moeten zijn en dus betere prestaties bieden. Op die manier wordt de effectiviteit van een supplement vele malen vergroot.
 • Stabiliteit: De moleculen die door liposomen worden getransporteerd, hebben meer tijd nodig om afgebroken te worden en hebben dus een betere kans om de cellen in hun ideale staat te bereiken.
 • Flexibiliteit: De samenstelling van liposomen maakt ze zeer veelzijdig. Het zijn moleculen die zich binden aan een grote verscheidenheid aan cellen en receptoren in het lichaam.
 • Veiligheid: De fosfolipiden die liposomen vormen, zijn biologisch afbreekbaar en niet giftig voor mensen. Dit maakt ze veilig en betrouwbaar voor gebruik.

Hoe weet je of een supplement echt liposomaal is? (1)

De grote populariteit van liposomale supplementen zorgt ervoor dat de markt wordt overspoeld door honderden fabrikanten die beloven dat hun product ‘liposomaal’ is. De kwaliteit van veel van deze producten laat echter te wensen over. Hoe kun je een goed liposomaal supplement onderscheiden van een slecht product? Dat is gelukkig erg eenvoudig! Je moet gewoon op de volgende kenmerken letten:

Sundt

Heb je al van Sundt gehoord?


SUNDT biedt voedingssupplementen van hoge kwaliteit. Met behulp van liposomale technologie zijn de supplementen van Sundt tot 3 keer efficiënter dan standaard supplementen.

82787C01-82C1-48EF-8A46-BFB0759ED992 A N O R D I C O I L C O M P A N Y
 • Fosfolipiden. Er bestaat geen liposomaal supplement zonder fosfolipiden! De ingrediëntenlijst van het product dient daarom de aanwezigheid van deze moleculen en hun oorsprong aangeven, meestal sojalecithine. Het is bovendien belangrijk dat er voldoende fosfolipiden in het product worden opgenomen.
 • Textuur. Een andere eenvoudige maar effectieve manier om te controleren of een supplement echt liposomaal is, is door naar de textuur van het product te kijken. Fosfolipiden geven liposomale supplementen een uniforme en gelatine-achtige textuur, die niet volledig oplost in water. Als je afwijkingen ziet, moet je je zorgen maken over de kwaliteit van het supplement.
 • Verpakking. Liposomen beschermen supplementen en voorkomen dat deze voortijdig worden afgebroken. Maar wat voor nut heeft het als het supplement zelf niet zorgvuldig wordt verpakt? Een liposomaal product van hoge kwaliteit voorkomt dat de ingrediënten worden blootgesteld aan lucht en zijn daarom vacuüm verpakt.

Hoe moet je liposomale supplementen innemen?

Dat is gelukkig erg makkelijk! Je hoeft alleen maar het liposomale supplement te mengen met een beetje water of sap. We raden af om het supplement in te nemen met hete dranken, om schade aan de fosfolipiden te voorkomen. Meng het product ook niet met smoothies of andere ingrediënten die gekookt of geschud moeten worden, omdat dit de delicate liposomen kan destabiliseren.

Net als traditionele supplementen kunnen liposomale supplementen in excessieve hoeveelheden helaas ook nadelige effecten veroorzaken. Overschrijd daarom de aanbevolen dosis niet en raadpleeg een arts voordat je met een nieuw product begint. Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, minderjarigen en mensen met chronische of andere ernstige ziekten mogen geen supplementen gebruiken zonder medisch toezicht.


De beste liposomale supplementen

Liposomen zorgen ervoor dat stoffen veilig en effectief in het menselijk lichaam getransporteerd worden. De bolvormige holtes van fosfolipiden worden al veelvuldig gebruikt in de geneeskunde, maar hoe zit het nu eigenlijk met supplementen? Hieronder bespreken we de supplementen die tot nu toe het meest baat hebben bij de opkomst van de liposomale technologie.

Liposomale vitamine C

Vitamine C is een essentiële vitamine die belangrijk is voor ons welzijn. De vitamine zorgt ervoor dat onder andere ons afweersysteem, onze huid en ons metabolisme goed blijven functioneren (3). Helaas worden traditionele vitamine C-supplementen niet goed door het menselijk lichaam opgenomen, waardoor de biologische beschikbaarheid met zo’n 50% afneemt.

Door vitamine C in liposomen op te nemen, bereikt de vitamine onze cellen veel beter (4). De biologische beschikbaarheid verbetert sterk door de aanwezigheid van de liposomen, zodat je je vitamine C-gehalte eenvoudig aanvult. Zeg dus maar vaarwel tegen je vitamine C-tekort!

sunt product vitamin c

Liposomale magnesium

Wist je al dat een tekort aan magnesium een ​​van de meest voorkomende voedingstekorten is? Een tekort aan dit mineraal kan spierkrampen, uitputting en verslechterde cognitieve prestaties veroorzaken. Om deze symptomen te vermijden, is het belangrijk dagelijks voldoende magnesium binnen te krijgen.

Als je niet voldoende magnesium uit je voeding haalt, helpen liposomale supplementen je magnesiumgehalte aan te vullen. Bovendien zorgen de fosfolipiden ervoor dat het supplement gemakkelijker toegang krijgt tot de weefsels die dit het meest nodig hebben, zoals de hersenen (5), (6).

Liposomale kurkuma

Kurkuma is een specerij die wordt gewonnen uit de wortelstok van de plant Curcuma Longa. De plant wordt dankzij haar anti-oxiderende en ontstekingsremmende werking al heel lang als belangrijke stof gebruikt binnen de traditionele Indiase geneeskunde. Het zwakke punt van kurkuma is echter de lage biologische beschikbaarheid van de actieve ingrediënten, die slecht door het lichaam worden opgenomen.

Door kurkuma in liposomen op te nemen, bereikt de stof de bloedbaan beter. Fosfolipiden voorkomen de voortijdige afbraak van de actieve bestanddelen, waardoor deze bovendien langer in het bloed blijven zitten en betere prestaties leveren (7). Liposomale kurkuma is dus een perfecte fusie tussen traditionele en moderne technologieën!


De toekomst is liposomaal

De wetenschap staat niet stil. Ook niet in de wereld van de supplementen! De ontdekking van liposomen zorgt voor een opmars van producten met een snellere en verbeterde opname. Fosfolipiden vergroten zo de effectiviteit van vitamine C-, magnesium- en kurkuma-supplementen die in hun traditionele vorm een lagere biologische beschikbaarheid hebben.

Wees echter voorzichtig met fabrikanten die onterecht beweren dat hun product ‘liposomaal’ is en voorkom dat je een supplement van slechte kwaliteit koopt. Door een goed liposomaal supplement te kopen, zijn voedingstekorten niets meer dan herinnering uit het verleden. Geniet van deze nieuwe technologie!

En jij, wat vind jij van liposomale supplementen? Heb je ze al geprobeerd? Deel dit artikel op social media of laat hieronder een reactie achter. We zijn erg benieuwd naar jouw mening!

Referenties(7)

 1. Akbarzadeh A, Rezaei-Sadabady R, Davaran S, Joo SW, Zarghami N, Hanifehpour Y, et al. Liposome: Classification, preparation, and applications. Nanoscale Res Lett. 2013;8(1):102. Verkrijgbaar op:
 2. Bozzuto G, Molinari A. Liposomes as nanomedical devices . Vol. 10, International Journal of Nanomedicine. Dove Medical Press Ltd.; 2015 . p. 975–99. Verkrijgbaar op:
 3. Hon SL. Vitamin C (Ascorbic Acid). In: Encyclopedia of Toxicology: Third Edition . Elsevier; 2014. p. 962–3. Verkrijgbaar op:
 4. Łukawski M, Dałek P, Borowik T, Foryś A, Langner M, Witkiewicz W, et al. New oral liposomal vitamin C formulation: properties and bioavailability. J Liposome Res . 2019; Verkrijgbaar op:
 5. Slutsky I, Abumaria N, Wu LJ, Huang C, Zhang L, Li B, et al. Enhancement of Learning and Memory by Elevating Brain Magnesium. Neuron. 2010 Jan 28 ;65(2):165–77. Verkrijgbaar op:
 6. Iachetta G, Falanga A, Molino Y, Masse M, Jabès F, Mechioukhi Y, et al. gH625-liposomes as tool for pituitary adenylate cyclase-activating polypeptide brain delivery. Sci Rep . 2019 Dec 1;9(1):1–13. Verkrijgbaar op:
 7. Toden S, Goel A. The Holy Grail of Curcumin and its Efficacy in Various Diseases: Is Bioavailability Truly a Big Concern? J Restor Med . 2017 Dec 21;6(1):27–36. Verkrijgbaar op:

Bron

Vorige Magnesium bijwerkingen: Wat zijn de bijwerkingen van magnesium? Volgende Liposomaal vitamine C: 4 reden om voor liposomale vitamine C te kiezen
Wetenschappelijk artikel
Akbarzadeh A, Rezaei-Sadabady R, Davaran S, Joo SW, Zarghami N, Hanifehpour Y, et al. Liposome: Classification, preparation, and applications. Nanoscale Res Lett. 2013;8(1):102. Verkrijgbaar op:
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Bozzuto G, Molinari A. Liposomes as nanomedical devices . Vol. 10, International Journal of Nanomedicine. Dove Medical Press Ltd.; 2015 . p. 975–99. Verkrijgbaar op:
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Hon SL. Vitamin C (Ascorbic Acid). In: Encyclopedia of Toxicology: Third Edition . Elsevier; 2014. p. 962–3. Verkrijgbaar op:
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Łukawski M, Dałek P, Borowik T, Foryś A, Langner M, Witkiewicz W, et al. New oral liposomal vitamin C formulation: properties and bioavailability. J Liposome Res . 2019; Verkrijgbaar op:
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Slutsky I, Abumaria N, Wu LJ, Huang C, Zhang L, Li B, et al. Enhancement of Learning and Memory by Elevating Brain Magnesium. Neuron. 2010 Jan 28 ;65(2):165–77. Verkrijgbaar op:
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Iachetta G, Falanga A, Molino Y, Masse M, Jabès F, Mechioukhi Y, et al. gH625-liposomes as tool for pituitary adenylate cyclase-activating polypeptide brain delivery. Sci Rep . 2019 Dec 1;9(1):1–13. Verkrijgbaar op:
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Toden S, Goel A. The Holy Grail of Curcumin and its Efficacy in Various Diseases: Is Bioavailability Truly a Big Concern? J Restor Med . 2017 Dec 21;6(1):27–36. Verkrijgbaar op:
Ga naar bron