IJzertekort: Symptomen, oorzaken, behandeling en hoe te voorkomen

Heeft de dokter je verteld dat je bloedonderzoek moet laten doen omdat je een tekort aan rode bloedcellen lijkt te hebben? Als dit het geval is, kun je een ijzertekort hebben of erger: bloedarmoede (1). Rode bloedcellen zijn verantwoordelijk voor het transport van zuurstof door je lichaam. Wat als er onvoldoende zuurstof is? Je zult je zwak en moe voelen!

Zwakte, een bleke huid en broze nagels zijn voorbeelden van symptomen die kunnen wijzen op beginnende bloedarmoede. Zeker als je een vrouw bent. Waarom vrouwen meer risico lopen op bloedarmoede? Bijvoorbeeld door bloedverlies tijdens de menstruatie. Maar ook mannen kunnen een ijzertekort krijgen. In dit artikel gaan we dieper in op de symptomen, de oorzaken, de behandeling en hoe je een ijzertekort voorkomt. Ben je klaar? Doe met ons mee!

Belangrijk om te weten

 • Wist je al dat de symptomen van een ijzertekort onopgemerkt kunnen blijven? Vaak wordt het pas ontdekt in een routinebloedonderzoek.
 • De meest ernstige symptomen van een ijzertekort zijn: zwakte, hoofdpijn, een slechte weerstand tegen koude temperaturen, een laag lichamelijk werkvermogen en een slechte immuunfunctie.
 • Om een ijzertekort te voorkomen of op te lossen kun je je voedingspatroon aanpassen of kiezen voor het liposomale ijzersupplement van Sundt Nutrition. In dit artikel laten we je zien waarom.

Alles over het ijzertekort

Ben je bekend met de symptomen van een ijzertekort? En de gevolgen op de langere termijn? We hebben dit artikel samengesteld zodat je alles te weten komt over een ijzertekort, inclusief de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

Wat zijn de eerste symptomen van een ijzertekort?

IJzer is essentieel voor de groei van de cellen. Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijgen de meeste mensen voldoende ijzer binnen. Desondanks wordt geschat dat wereldwijd ongeveer 3,5 miljoen mensen een ijzertekort hebben (2).

Dat is best veel, als je bedenkt hoe belangrijk ijzer voor je lichaam is. Een ijzertekort begint vaak mild, maar de symptomen verergeren naarmate het tekort toeneemt. De eerste symptomen van een ijzertekort zijn (1, 2, 3, 7):

 • Broze nagels. Een ijzertekort begint vaak met broze nagels die makkelijk scheuren en breken.
 • Scheurtjes in de mondhoeken. Een tekort kan ook zorgen voor een droge mond, pijnlijke rode scheurtjes in de mondhoeken of zweertjes in de mond.
 • Bleekheid. De huid is abnormaal bleek.
 • Opgezwollen tong. De tong kan gaan ontsteken en pijn doen.
 • Vermoeidheid. Dat wil zeggen, extreme vermoeidheid waardoor je je te zwak voelt om normale activiteiten uit te voeren.
 • Moeite om warm te blijven. Je krijgt last van koude handen en voeten.
 • Gebrek aan concentratie.
 • Hoofdpijn. De hoofdpijn kan zich uiten in duizeligheid of draaierigheid.
 • Ademhalingsproblemen.
 • Pijn op de borst. De pijn kan uitgroeien tot iets serieuzers.

De symptomen van een ijzertekort kunnen in het begin onopgemerkt blijven. In de meer ontwikkelde landen wordt het tekort meestal ontdekt bij een routinebloedonderzoek.

Broze nagels als symptoom van een ijzertekort
Een van de symptomen van een ijzertekort zijn broze nagels. (Bron: Gugleta: XcW2nkj9nPg-/ Unsplash.com)

Wat gebeurt er als je een ijzertekort niet op tijd behandelt?

Als je het ijzertekort niet op tijd oplost, kan het verergeren en verschijnen er zelfs andere, ernstigere symptomen:

 • Tachycardie. Deze aandoening zorgt voor een snelle hartslag en kortademigheid. Het is een teken van een ernstigere vorm van bloedarmoede door een ijzertekort.
 • Restless Leg Syndroom. Het Restless Legs Syndroom veroorzaakt plotselinge beenbewegingen tijdens je slaap.
 • Zin in vreemde dingen. Dit ongebruikelijke symptoom verwijst naar een ongewoon verlangen naar om vreemde dingen te eten zoals krijt, klei en slijk. Gelukkig kiezen de meeste mensen met bloedarmoede echter voor ijs.
 • Gebrek aan eetlust. Dit geldt vooral voor baby’s en kinderen met bloedarmoede door een ijzertekort.

De meest ernstige symptomen van een ijzertekort zijn vermoeidheid bij inspanning, zwakte, hoofdpijn, lusteloosheid, bleekheid, een lage weerstand tegen koude temperaturen, een lage fysieke werkcapaciteit en een slechte immuunfunctie.

Sundt

Heb je al van Sundt gehoord?


SUNDT biedt voedingssupplementen van hoge kwaliteit. Met behulp van liposomale technologie zijn de supplementen van Sundt tot 3 keer efficiënter dan standaard supplementen.

82787C01-82C1-48EF-8A46-BFB0759ED992 A N O R D I C O I L C O M P A N Y

Wat veroorzaakt een ijzertekort?

Als je niet genoeg ijzer in je lichaam hebt, treedt bloedarmoede door een ijzertekort op. Milde of matige bloedarmoede veroorzaakt gewoonlijk geen symptomen, maar naarmate de aandoening ernstiger wordt, kun je last krijgen van symptomen zoals vermoeidheid, kortademigheid en pijn op de borst. Bloedarmoede kan het gevolg zijn van een reeks verschillende oorzaken. In de tabel hieronder zie je welke dit zijn (2, 4):

Oorzaken van bloedarmoede Voorbeelden
Groter ijzerverlies 1. Ernstige en plotselinge bloedingen.
2. Chronische of occulte bloedingen zoals tijdens de menstruatie, bij ontstekingsproblemen, of bij ernstige aandoeningen zoals kanker en bloedziekten.
3. Bloeddonatie. Als je bloed geeft, verdwijnt er ijzer uit je lichaam.
Minder ijzer uit voeding 1. Vegetarisch dieet.
2. Ondervoeding.
3. Dementie.
Verslechterde ijzeropname 1. Antacidumtherapie of problemen met brandend maagzuur.
2. Coeliakie.
3. Inflammatoire darmziekte.
Verhoogde behoefte aan ijzer 1. Tijdens de zwangerschap.
2. Bij het geven van borstvoeding.

Wat zijn de gevolgen van een ijzertekort?

De gevolgen van een ijzertekort kunnen een grote impact hebben op je dagelijkse leven, zoals je ontdekt in de volgende lijst met mogelijke gevolgen van een ijzertekort (5, 6, 8):

 • In je werk: vermindering van prestaties.
 • Infecties: grotere kans op infecties, vooral in de luchtwegen.
 • Zwangerschap en bevalling: verhoogd risico op een laag geboortegewicht, vroeggeboorte en een leerachterstand van de baby. Ook ben je zelf zwakker en vatbaarder voor infecties.

In een onderzoek in India onder adolescente vrouwen bleek dat de schoolprestaties afnemen bij meisjes met een ijzertekort, in vergelijking met meisjes zonder een tekort.

Zwangere vrouw gebruikt ijzersupplement onder toeziend oog van arts
Zwangere vrouwen die ijzersupplementen gebruiken, mogen dit niet doen zonder onder toezicht te staan ​​van een medisch professional. (Bron: Hecker: wqcQ6ODwPxU/ Unsplash.com)

Wanneer loop je risico op een ijzertekort?

Hoewel de risicofactoren die een rol spelen bij de ontwikkeling van een ijzertekort erg breed zijn, zijn er bepaalde aandoeningen die de kans op een ijzertekort vergroten. Hieronder laten we je zien welke dit zijn (2, 7):

Leeftijd

Baby’s van tussen de 6 en 12 maanden oud lopen een verhoogd risico op een ijzertekort. Dat geldt vooral als ze alleen moedermelk of flesvoeding krijgen die niet is verrijkt met ijzer. Dit risico geldt ook voor kinderen tussen de 1 en 2 jaar, zeker als ze veel ijzerarme koemelk drinken, en tieners, dankzij hun versnelde groei-ontwikkeling.

Ongezonde omgevingen

In deze risicogroep vallen bijvoorbeeld kinderen die lood in hun bloed hebben, afkomstig uit het water in hun omgeving. Lood verstoort het vermogen van het lichaam om hemoglobine aan te maken, een gespecialiseerd eiwit dat het transport van zuurstof en koolstofdioxide door het bloed verzorgt.

Familie en genetische geschiedenis

Tot deze groep behoren bijvoorbeeld mensen met hemofilie, een probleem met de bloedstolling, en vrouwen die zeer zware menstruaties hebben.

Levensgewoonten

Er zijn mensen met bepaalde levensgewoonten die een verhoogd risico op een ijzertekort lopen, zoals vegetariërs en veganisten, mensen die regelmatig bloed doneren en mensen die extreem veel trainen.

Vrouwen

Meisjes en vrouwen van tussen de 14 en 50 jaar oud hebben een verhoogde ijzerbehoefte en lopen een groter risico op bloedarmoede tijdens de menstruatie, de zwangerschap, na de bevalling en tijdens het geven van borstvoeding.

Sporter neemt supplement om ijzertekort te voorkomen
Veganisten en jonge sporters kunnen de onaangename gevolgen van bloedarmoede ondervinden als ze onvoldoende ijzer uit hun voeding binnenkrijgen. Een ijzersupplement kan dan een grote hulp zijn. (Bron: Drobot: 38794415/ 123rf.com)

Hoeveel ijzer moet je dagelijks nemen?

Denk je dat je dagelijks genoeg ijzer binnenkrijgt? In de onderstaande tabel ontdek je het. Er wordt verschil gemaakt tussen het geslacht, de leeftijd en de levensfase waarin je je bevindt, bijvoorbeeld of je zwanger bent of niet (16).

Leeftijd Levensfase Man
Milligram ijzer per dag
Vrouw
Milligram ijzer per dag
6 maanden – 5 jaar   8 8
6-9 jaar   9 9
9-13 jaar   11 11
14-17 jaar   11 15
18-50 jaar   11 16
50 jaar en ouder   11 11
  Zwanger   Niet gedefinieerd, maar sterk verhoogde behoefte
  Borstvoeding geven   15

Behandeling en het voorkomen van een ijzertekort

Ben je erachter gekomen dat je een ijzertekort hebt? Misschien weet je nog niet goed wat je hieraan kunt doen. We helpen je graag verder! Om een ijzertekort op te lossen kun je je voeding aanpassen of een liposomaal supplement gebruiken. Hieronder leggen we uit hoe je dit het beste kunt doen.

Andere eetgewoonten

Als je drukke agenda het toelaat kun je beginnen door je eetgewoonten aan te passen. Misschien weet je al dat vlees, vis en zeevruchten de voedingsmiddelen zijn met het meeste ijzer. Als je vegetariër of veganist bent, raden we je aan om voldoende voedingsmiddelen met vitamine C te eten. Waarom? Omdat vitamine C de opname van ijzer bevordert (13, 14, 15).

Onthoud ook dat de opname van ijzer afhankelijk is van de biologische beschikbaarheid van het voedsel. Hieronder laten we je een reeks eetpatronen zien op basis van de beschikbaarheid en de opname van ijzer:

 • Hoog: Je neemt tussen de 15 en 20% van het ijzer uit voedsel op als je dieet gevarieerd is en voldoende voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong en met vitamine C omvat.
 • Gemiddeld: Je neemt zo’n 10% ijzer op als je dieet, naast het bovenstaande, ook granen, wortels of knollen zoals aardappelen bevatten.
 • Laag: Je absorbeert slechts 5% met een dieet op basis van granen of wortels en knollen, dat echter arm is aan voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong en met vitamine C.
Voedingsbronnen met ijzer en vitamine C
Als je vegetariër of veganist bent, raden we je aan om voldoende voedingsmiddelen met vitamine C te eten. Waarom? Omdat vitamine C de opname van ijzer bevordert. (Bron: Dubler: T_dY6AzzVXU/ Unsplash.com)

Liposomale supplementen

Een veel voorkomende bijwerking van traditionele ijzersupplementen zijn maag- en darmklachten. Met het liposomale ijzersupplement van Sundt Nutrition heb je hier geen last van. Waarom niet? Omdat het ijzer verpakt wordt in liposomen die ervoor zorgen dat de stof het lichaam op de juiste plaats bereikt. Wat liposomen zijn? We leggen het hieronder uit (10, 11, 12).

Wat zijn liposomen?

Liposomen zijn bolvormige blaasjes die een bepaalde stof omsluiten. Ze lijken er op de cellen in je lichaam. Liposomen worden al gedurende een lange tijd met succes gebruikt bij het transport van medicijnen en nu dus ook bij voedingssupplementen.

Wat is het effect van de liposomale formule?

Het grote succes van liposomale supplementen zit vooral in de effectievere opname van voedingsstoffen die de darmen bereiken door ze in te pakken in liposomen. Hierdoor geeft het supplement een beter en sterker effect.

Waarom zijn liposomale supplementen effectiever?

Liposomale supplementen zijn effectiever dan de traditionele supplementen, want de liposomale formule zorgt voor een hogere biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen zoals ijzer.

Wat is een hogere biologische beschikbaarheid?

Een hogere biologische beschikbaarheid betekent dat het percentage voedingsstoffen dat je lichaam op de juiste plek bereikt hoger is. Hierdoor bereikt het supplement sneller zijn doel. Het effect van liposomale supplementen is dus veel groter dan dat van traditionele ijzersupplementen, waarbij de laatst genoemde vaak ook nog eens maagklachten veroorzaken.

Twee vrouwen blij door voldoende ijzer
Wist je al dat ijzer verloren gaat via je maag, urine, zweet of huid? (Bron: Catalog: 23KdVfc395A/ Unsplash.com)

Krijg je met een liposomaal ijzersupplement geen last van van maagproblemen?

Nee, we kunnen eindelijk zeggen van niet! Het ijzer dat is verpakt in liposomen, beschermt de darm en bereikt zijn doel sneller. De liposomale formule is daarmee een revolutionaire technologie binnen de wereld van de suppletie.

Wat is het verschil tussen klassieke ijzersupplementen en het liposomale ijzersupplement van Sundt Nutrition?

Je krijgt meer, voor minder. Dankzij de hoge biologische beschikbaarheid en de grote effectiviteit hebben de ijzersupplementen van Sundt Nutrition een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Je betaalt dus eigenlijk minder terwijl je van meer voordelen geniet.

Is het ijzersupplement van Sundt Nutrition ook geschikt voor vegetariërs of veganisten?

Zeker! Het ijzersupplement is ook geschikt als je vegetariër of veganist bent. Het supplement bevat bovendien geen genetische gemodificeerde ingrediënten maar wel vitamine C, voor een verbeterde opname!

Is vitamine C belangrijk in liposomale supplementen?

Zeker! Vitamine C verbetert de opname van non-heemijzer. Dit is ijzer dat niet in vlees, vis en zeevruchten maar in groenten zit, waardoor je afweersysteem in een mum van tijd zal verbeteren. Probeer het eens uit!


Onze conclusie

In dit artikel laten we je zien dat een ijzertekort geen onzin is. Heb je een tekort? Verander dan zo snel mogelijk je eetgewoonten of kies direct voor een makkelijkere optie: het liposomale ijzersupplement van Sundt Nutrition.

Waarom? Omdat je met het supplement geen moeilijke voedselcombinaties hoeft te bedenken om voldoende ijzer binnen te krijgen. Bovendien zorgen de liposomale supplementen van Sundt Nutrition voor een hogere biologische beschikbaarheid en is het product ook nog eens geschikt voor vegetariërs en veganisten!

Vond je ons artikel over het ijzertekort interessant? Deel het dan op social media of laat hieronder een reactie achter. Heel erg bedankt!

Referenties(16)

 1. Iron deficiency anemia. National Heart, Lung and Blood Institute (NIH).
 2. Individualized treatment of iron deficiency anemia in adults. Michael Alleyne, MD, McDonald K. Horne, MD, and Jeffery L. Miller, MD. Disponible online
 3. Iron deficiency anemia. Mayo Clinic. Disponible online
 4. The central role of iron in human nutrition: from folk to contemporary medicine by Matteo Briguglio, Silvana Hrelia, Marco Malaguti, Giovanni Lombardi, Patrizia Riso, Marisa Porrini, Paolo Perazzo and Giuseppe Banfi. https://doi.org/10.3390/nu12061761. Disponible online
 5. Iron deficiency: causes, consequences and strategies to overcome this nutritional problem. José R Boccio, Venkatesh Iyengar. DOI: 10.1385 / BTER: 94: 1: 1. Disponible online
 6. Effects of iron deficiency on cognitive function in school-going adolescent women in rural central India. Sarika Más,V. B. Shivkumar, Nitin Gangane y Sumeet Shende.
 7. Iron deficiency anemia. LibreTexts; Medicine. Disponible online
 8. Consecuencias de la deficiencia de hierro. Manuel Olivares G, Tomás Walter K. Laboratorio de Micronutrientes, Instituto de Nutrición y Tecnología de los Alimentos (INTA), Universidad de Chile. Rev. chil. nutr. v.30 n. 3 Santiago dic. 2003
 9. Informe del comité científico de la Agencia Española de la Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) sobre Ingestas Nutricionales de Referencia para la población española. Disponible online
 10. Liposomal-encapsulated Ascorbic Acid: Influence on Vitamin C Bioavailability and Capacity to Protect Against Ischemia–Reperfusion Injury. Janelle L. Davis, Hunter L. Paris, Joseph W. Beals, Scott E. Binns, Gregory R. Giordano, Rebecca L. Scalzo, Melani M. Schweder, Emek Blair and Christopher Bell. Journal ListNutr Metab Insightsv.9; 2016PMC4915787. Disponible online
 11. Liposomal antioxidants to protect against oxidant-induced damage. Zacharias E. Suntres. Division of Medical Sciences, Northern Ontario College of Medicine, Lakehead University, 955 Oliver Road, Thunder Bay, ON, Canada. Disponible online
 12. Assessment of iron transport from ferrous glycinate liposomes using the Caco-2 cell model. Ding Baomiao, Yi Xiangzhou, Li Li and Yang Hualin. Afr Health Sci . 2017 Sep; 17 (3): 933–941. doi: 10.4314 / ahs.v17i3.37. Disponible online
 13. Dietary determinants and possible solutions to iron deficiency for young women living in industrialized countries: a review. Kathryn L. Beck, Cathryn A. Conlon, Rozanne Kruger y Jane Coad. Doi:
 14. Modeling tool to estimate dietary iron bioavailability in adults with sufficient iron. Susan J Fairweather-Tait , Amy Jennings, Linda J Harvey, Rachel Berry, Janette Walton, y Jack R Dainty. doi: 10.3945 / ajcn.116.147389. Disponible online
 15. El hierro en la alimentación Purificación Gómez-Álvarez Salinas. Licenciada en Farmacia. Vol. 18. Núm. 2. Páginas 54-57 (Febrero 2004). Disponible online
 16. Voedingscentrum

Bron

Vorige Je immuunsysteem versterken: Hoe verhoog je je weerstand? Volgende IJzerrijke voeding: Waar zit ijzer in?
Officiële website
Iron deficiency anemia. National Heart, Lung and Blood Institute (NIH).
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Individualized treatment of iron deficiency anemia in adults. Michael Alleyne, MD, McDonald K. Horne, MD, and Jeffery L. Miller, MD. Disponible online
Ga naar bron
Officiële website
Iron deficiency anemia. Mayo Clinic. Disponible online
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
The central role of iron in human nutrition: from folk to contemporary medicine by Matteo Briguglio, Silvana Hrelia, Marco Malaguti, Giovanni Lombardi, Patrizia Riso, Marisa Porrini, Paolo Perazzo and Giuseppe Banfi. https://doi.org/10.3390/nu12061761. Disponible online
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Iron deficiency: causes, consequences and strategies to overcome this nutritional problem. José R Boccio, Venkatesh Iyengar. DOI: 10.1385 / BTER: 94: 1: 1. Disponible online
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Effects of iron deficiency on cognitive function in school-going adolescent women in rural central India. Sarika Más,V. B. Shivkumar, Nitin Gangane y Sumeet Shende.
Ga naar bron
e-Book
Iron deficiency anemia. LibreTexts; Medicine. Disponible online
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Consecuencias de la deficiencia de hierro. Manuel Olivares G, Tomás Walter K. Laboratorio de Micronutrientes, Instituto de Nutrición y Tecnología de los Alimentos (INTA), Universidad de Chile. Rev. chil. nutr. v.30 n. 3 Santiago dic. 2003
Ga naar bron
Oficieel document
Informe del comité científico de la Agencia Española de la Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) sobre Ingestas Nutricionales de Referencia para la población española. Disponible online
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Liposomal-encapsulated Ascorbic Acid: Influence on Vitamin C Bioavailability and Capacity to Protect Against Ischemia–Reperfusion Injury. Janelle L. Davis, Hunter L. Paris, Joseph W. Beals, Scott E. Binns, Gregory R. Giordano, Rebecca L. Scalzo, Melani M. Schweder, Emek Blair and Christopher Bell. Journal ListNutr Metab Insightsv.9; 2016PMC4915787. Disponible online
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Liposomal antioxidants to protect against oxidant-induced damage. Zacharias E. Suntres. Division of Medical Sciences, Northern Ontario College of Medicine, Lakehead University, 955 Oliver Road, Thunder Bay, ON, Canada. Disponible online
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Assessment of iron transport from ferrous glycinate liposomes using the Caco-2 cell model. Ding Baomiao, Yi Xiangzhou, Li Li and Yang Hualin. Afr Health Sci . 2017 Sep; 17 (3): 933–941. doi: 10.4314 / ahs.v17i3.37. Disponible online
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Dietary determinants and possible solutions to iron deficiency for young women living in industrialized countries: a review. Kathryn L. Beck, Cathryn A. Conlon, Rozanne Kruger y Jane Coad. Doi:
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Modeling tool to estimate dietary iron bioavailability in adults with sufficient iron. Susan J Fairweather-Tait , Amy Jennings, Linda J Harvey, Rachel Berry, Janette Walton, y Jack R Dainty. doi: 10.3945 / ajcn.116.147389. Disponible online
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
El hierro en la alimentación Purificación Gómez-Álvarez Salinas. Licenciada en Farmacia. Vol. 18. Núm. 2. Páginas 54-57 (Febrero 2004). Disponible online
Ga naar bron
Officiële website
Voedingscentrum
Ga naar bron