Huidverzorging: Hoe helpt collageen bij de verzorging van je huid?

Als je op zoek bent naar de beste opties om vroegtijdig rimpels en een slappe huid te voorkomen, kan collageen het antwoord zijn.

Omdat dit eiwit van nature voorkomt in de weefsels die de structuur van de huid behouden, zijn er veel industrieën die de eigenschappen van collageen hebben bestudeerd. Ze zijn op zoek naar de beste manier om je huid zo lang mogelijk gezond en mooi te houden. Wil je weten hoe je kunt profiteren van de voordelen van collageen voor je huid? Ontdek het hieronder!

Belangrijk om te weten

 • Collageen werkt samen met andere componenten zoals elastine en hyaluronzuur om de huid tegelijkertijd elastisch en stevig te houden. Bovendien geeft collageen de huid dikte en structuur, waardoor de vroegtijdige verschijning van rimpels wordt voorkomen.
 • De productie van collageen begint op natuurlijke wijze af te nemen rond de leeftijd van 25 jaar. Deze afname kan worden verergerd door factoren zoals teveel blootstelling aan de zon en roken.
 • De verzorging van je huid is een uitgebreid proces, dat vooral vraagt om een gezonde levensstijl. Collageensupplementen kunnen je echter een handje helpen je huid te verzorgen. Vraag bij twijfel je huisarts om advies.

Alles wat je moet weten over collageen voor je huid

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Het beschermt je tegen de buitenwereld en stelt je tegelijkertijd in staat hiermee te communiceren. Collageen is een eiwit dat erg belangrijk is voor de verzorging van je huid. Het kan deel uitmaken van de volgende functies:

Effect op de huid Toedieningswijze Dosis Gebruiksduur
Voorkomen van rimpels Orale supplementen 2,5 tot 5 gram 12 weken
Voorkomen van een slappe huid Orale supplementen 2,5 tot 5 gram 12 weken
Minder schade door zonlicht Orale supplementen Niet gedefinieerd 10 weken
Hydratatie van de huid Orale supplementen of middels injecties in de huid 1 gram 12 weken

Voordelen van collageen voor je huid

Je huid bestaat voor 80% uit collageen. Dit eiwit is daarom erg belangrijk om je huid gezond en mooi te houden (1)

Collageen doet dit echter niet allemaal zelf! Het werkt samen met andere elementen zoals hyaluronzuur en elastine om je huid gehydrateerd en elastisch te houden (2, 3)

De voordelen die collageenproducten voor de huid hebben zijn uitgebreid onderzocht. Hieronder vind je een lijst met de mogelijke voordelen die uit deze onderzoeken voortkomen (4):

 • Voorkomen van vroegtijdige rimpels: Collageensupplementen zouden het uiterlijk van rimpels verminderen en voorkomen (5, 6, 7, 8, 9, 10). Dit kan het gevolg zijn van een toename van de dikte, de hydratatie en een verbeterde herstellende capaciteit van de huid.
 • Voorkomen van een vroegtijdige slappe huid: Collageen helpt om de huid stevig en elastisch te houden. Supplementen met collageen kunnen op die manier een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van een slappe huid.
 • Minder schade door zonlicht: De invloed van UV-straling kan de aanmaak van collageen door de huid beschadigen. Experimenteel onderzoek wijst uit dat door het aanbrengen van collageen op de huidcellen, deze nieuw collageen beginnen te produceren, die de schade door zonlicht kunnen voorkomen en zelfs herstellen (11, 12).
 • Hydratatie van de huid: Collageen, in combinatie met hyaluronzuur, kan watermoleculen vasthouden om de hydratatie van de huid te verbeteren. Sommige onderzoekers suggereren dat collageensupplementen dit effect versterken (7, 13, 14).

Vergeet niet om collageensupplementen op een verantwoorde wijze te gebruiken met de toestemming van een arts. Als je ervoor kiest om collageen middels injecties in je huid in te laten brengen, mag dat alleen gedaan worden door hiervoor gekwalificeerd personeel.

Vrouw mooie huid door collageen
Collageen is belangrijk om de structuur van de huid, spieren, gewrichten, botten en het hart- en vaatstelsel te behouden. (Bron: Laminto: LL1vA5sUs6g/ Unsplash.com)

Schadelijke factoren voor het collageen in je huid

Het collageen in je lichaam doet zijn uiterste best om je huid elastisch en stevig te houden. Toch zijn er factoren die de productie ervan verminderen of beschadigen. De belangrijkste factoren die schadelijk zijn voor de productie van collageen in je huid zijn:

Sundt

Heb je al van Sundt gehoord?


SUNDT biedt voedingssupplementen van hoge kwaliteit. Met behulp van liposomale technologie zijn de supplementen van Sundt tot 3 keer efficiënter dan standaard supplementen.

82787C01-82C1-48EF-8A46-BFB0759ED992 A N O R D I C O I L C O M P A N Y
 • Leeftijd: De productie van collageen begint geleidelijk af te nemen rond de leeftijd van 25 jaar. Als je 40 jaar of ouder bent, is de productie van het eiwit mogelijk niet meer genoeg om rimpels buiten de deur te houden (15).
 • Hormonen: Als je als vrouw in de overgang terecht komt, neemt de hoeveelheid oestrogeen en progesteron in je lichaam af. Deze vrouwelijke hormonen houden de productie van collageen in stand. Hierdoor versnelt de verschijning van rimpels (16).
 • UV-straling: De veroudering van de huid wordt sterk beïnvloed door blootstelling aan de zon. UV-stralen kunnen de productie van collageen beschadigen en zo vroegtijdig rimpels veroorzaken (17, 18).
 • Roken: Het roken van sigaretten heeft een ernstige invloed op de productie van collageen. Het versnelt het verouderingsproces en vermindert het genezingsvermogen van de huid (19, 20).

Gezonde gewoontes die je huid stralend houden

Er zijn veel manieren om je lichaam te helpen meer collageen te produceren en zo te voorkomen dat de productie van het eiwit vroegtijdig wordt beschadigd. De belangrijkste gezonde gewoonten die je hiervoor in je dagelijkse leven kunt opnemen, zijn:

 1. Goede voeding: Door voedingsmiddelen met vitamines en mineralen te eten die essentieel zijn voor de aanmaak van collageen, verhoog je op natuurlijke wijze de aanmaak van dit belangrijke eiwit.
 2. Lichamelijke activiteit: Naast de honderden voordelen die voldoende fysieke activiteit in het algemeen biedt voor je gezondheid, helpt het ook de bloedtoevoer naar je huid te verhogen, wat zorgt voor een betere zuurstofvoorziening en voeding.
 3. Bescherming tegen het zonnelicht: Dagelijks gebruik van zonnebrandcrème is een stap in de goede richting om vroegtijdige veroudering en het ontstaan ​​van huidkanker te voorkomen (21). Je moet hier eigenlijk al van kinds af aan mee beginnen, aangezien de schade door de zon zich ophoopt in de huidcellen.
 4. Raadpleeg een arts: Het verzorgen van de huid kan soms een lastige taak zijn, vooral als je moeite hebt om bepaalde gewoonten te vermijden, zoals roken of ongezond eten. We weten dat het moeilijk is om al je gewoonten van de één op de andere dag te veranderen. Jehuisarts kan je echter helpen bij het ontwikkelen van de nodige technieken om je gezondheid weer onder controle te krijgen.
Vrouw gebruikt zonnebrand om zich tegen de zont te beschermen en collageen te behouden
Collageen is het het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam. (Bron: Sosiukin: 121623138/ 123rf.com)

Kies de beste collageenproducten voor je huid

Collageenproducten voor je huid zijn er in veel verschillende soorten en maten. Het is daarom van groot belang dat je weet welk product het beste bij je past en hoe je hiervoor kiest.

Toedieningswijze

Om te weten welk collageensupplement het beste bij je past, is het belangrijk om te ontdekken welke soorten supplementen er zijn. Je ontdekt het in de tabel hieronder:

Toedieningswijze Voordelen Nadelen
Tabletten of capsules Gemakkelijk te doseren.
Goede prijs.
Te combineren met andere ingrediënten.
Ze kunnen moeilijk door te slikken zijn.
Veel van dit soort supplementen hebben lage concentraties collageen.
Drank Hogere doses collageen.
Gemakkelijk mee te nemen.
Gevarieerde smaken.
Hogere prijzen.
Kunnen suikers bevatten.
Poeder Je kunt het eenvoudig combineren met sappen en drankjes.
Gemakkelijk mee te nemen.
Kunnen soms een onaangename smaak hebben.
Moeilijker om te doseren.
Crème Meer directe hydraterende effecten.
Te combineren met andere ingrediënten die goed zijn voor de huid.
Verhogen de collageenspiegels de in huidcellen niet.
De voordelen komen voornamelijk van de andere ingrediënten.
Kunnen duur zijn.

Verschillende soorten collageen in supplementen

Collageen dat wordt gebruikt voor supplementen is afkomstig van drie soorten dierlijke bronnen: vissen (en andere zeedieren), varkens en koeien. Deze drie bronnen hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Hieronder bespreken we welke dat zijn (22, 23, 24):

Oorsprong

 • Vissen en andere zeedieren: Het collageen dat afkomstig is van deze bronnen wordt beschouwd als de meest effectieve vorm vanwege de goede opname ervan en het kleinere risico op allergische reacties, tenzij je allergisch bent voor bijvoorbeeld schaaldieren.
 • Runderen en varkens: Dit soort collageensupplementen worden minder goed door het lichaam opgenomen dan viscollageen, maar zijn vaak wel goedkoper en bovendien beter geschikt voor mensen met allergieën voor zeevruchten.

Vorm

 • Zuiver collageen: Dit is de meest natuurlijke vorm van collageen. Deze vorm is moeilijker op te nemen vanwege de grote omvang van de moleculen. Het is de vorm die bijvoorbeeld in gelatine voorkomt.
 • Gehydrolyseerd: In deze vorm wordt het collageen verdeeld in kleine moleculen die beter door het menselijk lichaam worden opgenomen.
 • Liposomaal: Deze vorm combineert het gehydrolyseerde collageen met een beschermend laagje van liposomen, die het collageen beschermt en de opname ervan nog meer verbeterd.
Je vindt collageen in verschillende vormen: puur, gehydrolyseerd en liposomaal. (Bron: Vlasova: 137598197/ 123rf.com)

Collageen voor speciale dieten

Collageen is niet met ieder dieet of levensstijl goed te combineren, hetzij vanwege allergieën, intoleranties of culturele en morele kwesties.

Vegetarische en veganistische diëten

Er bestaat géén plantaardige bron van collageen, dus collageen is niet vegetarisch of veganistisch. Het is namelijk afkomstig uit de botten, het kraakbeen en de huid van dieren op het land en in de zee.

Als je echter voldoende voedsel eet dat rijk is aan vitamine C, zink en magnesium, of supplementen met deze voedingsstoffen gebruikt, geef je je lichaam de middelen om zelf de hoeveelheid collageen te produceren die het nodig heeft (25).

Voedselallergieën en intoleranties

Ben je allergisch voor zeevruchten? Zoek dan naar een collageensupplement van varkens- of runderoorsprong.

Als je een ander soort allergie of voedselintolerantie hebt, zoals een lactose-, gluten- of notenallergie, raden we je aan om goed het etiket van het product dat je wilt kopen te lezen. Hierop moet het namelijk altijd worden aangegeven als één of meerdere van deze ingrediënten in het product aanwezig zijn.

Vergeet niet om alleen producten van betrouwbare fabrikanten te kopen. Je kunt ook altijd je huisarts of dokter om advies vragen.


Onze conclusie

Collageen helpt om je huid jong en gezond te houden. Het gebruik van een collageensupplement is daarom een nuttige toevoeging aan je dagelijkse routine voor de huidverzorging.

Een supplement kan je echter niet helpen als je niet goed genoeg voor je eigen gezondheid zorgt door bijvoorbeeld gezond te eten, voldoende te bewegen en jezelf te beschermen tegen de schadelijke effecten van het zonlicht. Probeer daarom een ​​evenwichtige levensstijl te combineren met je het gebruik van je favoriete supplementen.

Vond je het leuk om alle voordelen van collageen te ontdekken? Wij ook! Geef het door aan je dierbaren door het artikel op social media te delen en vergeet niet om hieronder je ​​reactie achter te laten.

Referenties(25)

 1. Ricard-Blum S. The Collagen Family. Cold Spring Harbor Perspectives in Biology. 2010;3(1).
 2. Oxlund H, Andreassen TT. The roles of hyaluronic acid, collagen and elastin in the mechanical properties of connective tissues. Journal of Anatomy. 1980.
 3. Papakonstantinou E, Roth M, Karakiulakis G. Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging. Dermato-Endocrinology. 2012;4(3):253–8.
 4. Choi FD, Juhasz M, Mesinkovsk N. Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications. Journal of Drugs in Dermatology. 2019.
 5. Laing S, Bielfeldt S, Ehrenberg C, Wilhelm K-P. A Dermonutrient Containing Special Collagen Peptides Improves Skin Structure and Function: A Randomized, Placebo-Controlled, Triple-Blind Trial Using Confocal Laser Scanning Microscopy on the Cosmetic Effects and Tolerance of a Drinkable Collagen Supplement. Journal of Medicinal Food. 2020;23(2):147–52.
 6. Sibilla S, Borumand M. Daily consumption of the collagen supplement Pure Gold Collagen® reduces visible signs of aging. Clinical Interventions in Aging. 2014;:1747.
 7. Sibilla S, Borumand M. Effects of a nutritional supplement containing collagen peptides on skin elasticity, hydration and wrinkles. Journal of Medical Nutrition and Nutraceuticals. 2015;4(1):47.
 8. Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(1):47-55.
 9. Sibilla S, Borumand M. Daily consumption of the collagen supplement Pure Gold Collagen® reduces visible signs of aging. Clinical Interventions in Aging. 2014;:1747.
 10. Ganceviciene R, Liakou AI, Theodoridis A, Makrantonaki E, Zouboulis CC. Skin anti-aging strategies. Dermato-Endocrinology. 2012;4(3):308–19.
 11. Jeong-Kee K y cols Beneficial Effect of Collagen Peptide Supplement on Anti-aging Against Photodamage. Korean Journal of Food Science and Technology. 2009.
 12. Kang M, Yumnam S, Kim S. Oral Intake of Collagen Peptide Attenuates Ultraviolet B Irradiation-Induced Skin Dehydration In Vivo by Regulating Hyaluronic Acid Synthesis. International Journal of Molecular Sciences. 2018;19(11):3551.
 13. Aust MC, Fernandes D, Kolokythas P, Kaplan HM, Vogt PM. Percutaneous Collagen Induction Therapy: An Alternative Treatment for Scars, Wrinkles, and Skin Laxity. Plastic and Reconstructive Surgery. 2008;121(4):1421–9.
 14. Kim DU, Chung HC, Choi J, Sakai Y, Lee BY. Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Nutrients. 2018 Jun 26;10(7):826
 15. Varani J, Dame MK, Rittie L, Fligiel SE, Kang S, Fisher GJ, et al. Decreased Collagen Production in Chronologically Aged Skin. The American Journal of Pathology. 2006;168(6):1861–8.
 16. Nelson V., Marianela F. Efectos poco publicados de los estrógenos [Internet]. Revista de Obstetricia y Ginecología Venezuela. 2004.
 17. Hee-Bong P. y Cols. Effects of Collagen Tripeptide Supplement on Photoaging and Epidermal Skin Barrier in UVB-exposed Hairless Mice [Internet]. Preventive Nutrition and Food Science.
 18. Jariashvili K, Madhan B, Brodsky B, Kuchava A, Namicheishvili L, Metreveli N. Uv damage of collagen: Insights from model collagen peptides. Biopolymers. 2011;97(3):189–98.
 19. Jorgensen L. Kallehave F., Christensen E., Siana E., Gottrup F. Less Collagen Production in Smokers [Internet]. National Library of Medicine. 1998.
 20. Knuutinen A, Kokkonen N, Risteli J, Vähäkangas K, Kallioinen M, Salo T, Sorsa T, Oikarinen A. Smoking affects collagen synthesis and extracellular matrix turnover in human skin. Br J Dermatol. 2002 Apr;146(4):588-94.
 21. Bora NS, Mazumder B, Mandal S, Patowary P, Goyary D, Chattopadhyay P, et al. Amelioration of UV radiation-induced photoaging by a combinational sunscreen formulation via aversion of oxidative collagen degradation and promotion of TGF-β-Smad-mediated collagen production. European Journal of Pharmaceutical Sciences. 2019;127:261–75.
 22. Silvipriya K, Kumar K, Bhat A, Kumar B, John A, Lakshmanan P. Collagen: Animal Sources and Biomedical Application. Journal of Applied Pharmaceutical Science. 2015;123–7.
 23. Proksch E., Schunck M., Zague V., Segger D., Degwert J.,Oesser S. Oral Intake of Specific Bioactive Collagen Peptides Reduces Skin Wrinkles and Increases Dermal Matrix Synthesis. Skin Pharmacology and Physiology. 2014.
 24. Jérome A., Elian L., Toshiaki S., Janne P. The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo‐controlled clinical trials. Journal of Cosmetic Dermatology. 2015.
 25. Beatriz B. Funciones de la vitamina C en el metabolismo del colágeno. Instituto de Nutrición e Higiene de los Alimentos. 2000. p. 46-54

Bron

Vorige IJzerrijke voeding: Waar zit ijzer in? Volgende Hoe moet je probiotica innemen om bijwerkingen te voorkomen?
Wetenschappelijk artikel
Ricard-Blum S. The Collagen Family. Cold Spring Harbor Perspectives in Biology. 2010;3(1).
Ga naar bron
In vitro
Oxlund H, Andreassen TT. The roles of hyaluronic acid, collagen and elastin in the mechanical properties of connective tissues. Journal of Anatomy. 1980.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Papakonstantinou E, Roth M, Karakiulakis G. Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging. Dermato-Endocrinology. 2012;4(3):253–8.
Ga naar bron
Literatuuronderzoek
Choi FD, Juhasz M, Mesinkovsk N. Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications. Journal of Drugs in Dermatology. 2019.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Laing S, Bielfeldt S, Ehrenberg C, Wilhelm K-P. A Dermonutrient Containing Special Collagen Peptides Improves Skin Structure and Function: A Randomized, Placebo-Controlled, Triple-Blind Trial Using Confocal Laser Scanning Microscopy on the Cosmetic Effects and Tolerance of a Drinkable Collagen Supplement. Journal of Medicinal Food. 2020;23(2):147–52.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Sibilla S, Borumand M. Daily consumption of the collagen supplement Pure Gold Collagen® reduces visible signs of aging. Clinical Interventions in Aging. 2014;:1747.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Sibilla S, Borumand M. Effects of a nutritional supplement containing collagen peptides on skin elasticity, hydration and wrinkles. Journal of Medical Nutrition and Nutraceuticals. 2015;4(1):47.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(1):47-55.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Sibilla S, Borumand M. Daily consumption of the collagen supplement Pure Gold Collagen® reduces visible signs of aging. Clinical Interventions in Aging. 2014;:1747.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Ganceviciene R, Liakou AI, Theodoridis A, Makrantonaki E, Zouboulis CC. Skin anti-aging strategies. Dermato-Endocrinology. 2012;4(3):308–19.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Jeong-Kee K y cols Beneficial Effect of Collagen Peptide Supplement on Anti-aging Against Photodamage. Korean Journal of Food Science and Technology. 2009.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Kang M, Yumnam S, Kim S. Oral Intake of Collagen Peptide Attenuates Ultraviolet B Irradiation-Induced Skin Dehydration In Vivo by Regulating Hyaluronic Acid Synthesis. International Journal of Molecular Sciences. 2018;19(11):3551.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Aust MC, Fernandes D, Kolokythas P, Kaplan HM, Vogt PM. Percutaneous Collagen Induction Therapy: An Alternative Treatment for Scars, Wrinkles, and Skin Laxity. Plastic and Reconstructive Surgery. 2008;121(4):1421–9.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Kim DU, Chung HC, Choi J, Sakai Y, Lee BY. Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Nutrients. 2018 Jun 26;10(7):826
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Varani J, Dame MK, Rittie L, Fligiel SE, Kang S, Fisher GJ, et al. Decreased Collagen Production in Chronologically Aged Skin. The American Journal of Pathology. 2006;168(6):1861–8.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Nelson V., Marianela F. Efectos poco publicados de los estrógenos [Internet]. Revista de Obstetricia y Ginecología Venezuela. 2004.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Hee-Bong P. y Cols. Effects of Collagen Tripeptide Supplement on Photoaging and Epidermal Skin Barrier in UVB-exposed Hairless Mice [Internet]. Preventive Nutrition and Food Science.
Ga naar bron
In vitro
Jariashvili K, Madhan B, Brodsky B, Kuchava A, Namicheishvili L, Metreveli N. Uv damage of collagen: Insights from model collagen peptides. Biopolymers. 2011;97(3):189–98.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Jorgensen L. Kallehave F., Christensen E., Siana E., Gottrup F. Less Collagen Production in Smokers [Internet]. National Library of Medicine. 1998.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Knuutinen A, Kokkonen N, Risteli J, Vähäkangas K, Kallioinen M, Salo T, Sorsa T, Oikarinen A. Smoking affects collagen synthesis and extracellular matrix turnover in human skin. Br J Dermatol. 2002 Apr;146(4):588-94.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Bora NS, Mazumder B, Mandal S, Patowary P, Goyary D, Chattopadhyay P, et al. Amelioration of UV radiation-induced photoaging by a combinational sunscreen formulation via aversion of oxidative collagen degradation and promotion of TGF-β-Smad-mediated collagen production. European Journal of Pharmaceutical Sciences. 2019;127:261–75.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Silvipriya K, Kumar K, Bhat A, Kumar B, John A, Lakshmanan P. Collagen: Animal Sources and Biomedical Application. Journal of Applied Pharmaceutical Science. 2015;123–7.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Proksch E., Schunck M., Zague V., Segger D., Degwert J.,Oesser S. Oral Intake of Specific Bioactive Collagen Peptides Reduces Skin Wrinkles and Increases Dermal Matrix Synthesis. Skin Pharmacology and Physiology. 2014.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Jérome A., Elian L., Toshiaki S., Janne P. The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo‐controlled clinical trials. Journal of Cosmetic Dermatology. 2015.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Beatriz B. Funciones de la vitamina C en el metabolismo del colágeno. Instituto de Nutrición e Higiene de los Alimentos. 2000. p. 46-54
Ga naar bron