Diarree: Symptomen, oorzaken, verschillende soorten en oplossingen

Diarree is een veel voorkomende aandoening in alle leeftijdsgroepen. In Nederland komen jaarlijks ongeveer 4,5 miljoen gevallen voor van acute diarree.  Kinderen tot 5 jaar worden het vaakst getroffen (12). Normaal duurt de diarree een paar dagen, maar soms kan het langer duren. Dit kan een teken zijn van ernstigere aandoeningen.

Diarree is bovendien één van de symptomen die gepaard gaan met het prikkelbare darmsyndroom. Ook kan het worden veroorzaakt door virussen of bacteriën, of als gevolg van antibiotica. Om diarree te stoppen, kun je een speciaal dieet volgen. Ook is het belangrijk om voldoende water te drinken, om uitdroging te voorkomen. Wil je meer weten over deze veel voorkomende aandoening? Lees snel verder!

Belangrijk om te weten

 • Diarree is een symptoom dat verband houdt met verschillende aandoeningen en ziekten. Het kan bijvoorbeeld te wijten zijn aan een virus of bacterie, maar kan ook veroorzaakt worden door antibiotica. Reizigersdiarree wordt veroorzaakt door besmet voedsel of water.
 • Diarree kan gepaard gaan met andere symptomen, zoals misselijkheid of een opgeblazen gevoel. In de ernstigere gevallen kan er zelfs sprake zijn van uitdroging of een slechte opname van voedingsstoffen. Het is raadzaam om op tijd naar de huisarts te gaan als de diarree niet binnen een paar dagen ophoudt of koorts of uitdrogingsverschijnselen optreden.
 • Zolang je last hebt van diarree, moet je een speciaal dieet met zachte voedingsmiddelen volgen en onder andere pittig en vet voedsel vermijden. Het gebruik van probiotica en prebiotica is ook aan te raden. Om diarree te voorkomen is het belangrijk om strikte hygiënische regels aan te houden.

Alles wat je moet weten over diarree

We spreken van diarree wanneer de stoelgang dun en waterig is én als men meermaals per dag naar het toilet moet gaan. Acute diarree duurt gewoonlijk een paar dagen, maar als je pech hebt kan het zelfs 2 tot 4 weken aanhouden. We spreken van chronische diarree als het langer duurt dan 4 weken, ook al zijn de symptomen niet continu. Laten we eens kijken wat de belangrijkste oorzaken zijn van diarree.

Welke andere symptomen gaan gepaard met diarree?

Diarree is geen ziekte op zichzelf, maar een symptoom dat aangeeft dat er iets anders mis is in je lichaam. Het gaat vaak gepaard met andere symptomen, zoals (2, 3):

 • Aandrang om naar het toilet te gaan
 • Dunne of vloeibare ontlasting
 • Verlies van controle over de stoelgang
 • Krampen en buikpijn
 • Opgezwollen buik
 • Misselijkheid

De diarree die wordt veroorzaakt door virussen, bacteriën of parasitaire infecties kan daarnaast ook nog de volgende symptomen vertonen:

 • Bloed en/of slijm in de ontlasting
 • Rillingen en koorts
 • Duizeligheid
 • Braken
man met maagproblemen
Diarree is geen ziekte op zichzelf, maar een symptoom dat aangeeft dat er iets anders mis is in je lichaam. (Bron: Popov: 128063816/ 123rf.com)

Oorzaken en verschillende soorten diarree

Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten diarree, gebaseerd op de diverse veroorzakers van de aandoening. Hoewel in veel gevallen acute diarree weer verdwijnt zonder dat je echt weet wat de oorzaak is, is het handig om hier meer over te weten. Dit helpt je bij de behandeling ervan. Hieronder vind je daarom een handige tabel met de verschillende soorten diarree en hun oorzaken (3):

Acute en aanhoudende diarreeChronische diarree
Virale infecties zoals het norovirus en het rotavirus.
Bacteriële infecties door besmet voedsel of water, veroorzaak door bijvoorbeeld Salmonella, E. Coli of parasieten.
Virale, bacteriële of parasitaire reizigersdiarree.
Bacteriële of parasitaire infectie: kan een tijdelijke lactose-intolerantie veroorzaken.
Voedselallergieën en -intoleranties.
Aandoeningen aan het spijsverteringskanaal, zoals coeliakie, het prikkelbare darmsyndroom, de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.
Buikoperaties.
Langdurige antibiotica-behandelingen.

Wat is malabsorptie, veroorzaakt door diarree?

Naast dat je lichaam uitgedroogd raakt, kan aanhoudende diarree leiden tot malabsorptie. Dit betekent dat de darmen niet langer alle nodige voedingsstoffen opnemen, wat leidt tot de ondervoeding van het lichaam. Symptomen van malabsorptie zijn onder meer een opgeblazen gevoel, gasvorming, een slechte eetlust en dunne, stinkende en vette ontlasting. Ook kun je gewicht verliezen (3).

rundersoep
Om het vocht en de elektrolyten die bij diarree verloren gaan aan te vullen, moet je voldoende water, bouillon en sapjes drinken. (Bron: Ildipapp: 37175812/ 123rf.com)

Wanneer moet je naar de dokter met diarree?

Raadpleeg je huisarts als je meer dan 2 dagen last van diarree hebt of meer dan 6 keer in 24 uur naar het toilet bent geweest. Ook is het raadzaam contact op te nemen met je huisarts als de diarree gepaard gaat met één of meerdere van de volgende symptomen: koorts boven de 38,9 ° C, braken of ernstige pijn in de buik of het rectum, of zwartachtige of bloederige ontlasting. Raadpleeg bovendien direct een arts als je uitdrogingsverschijnselen opmerkt (3).

Sundt

Heb je al van Sundt gehoord?


SUNDT biedt voedingssupplementen van hoge kwaliteit. Met behulp van liposomale technologie zijn de supplementen van Sundt tot 3 keer efficiënter dan standaard supplementen.

82787C01-82C1-48EF-8A46-BFB0759ED992 A N O R D I C O I L C O M P A N Y

Wat moet je eten bij diarree?

Om het vocht en de elektrolyten die bij diarree verloren gaan aan te vullen, moet je voldoende water, bouillon en sapjes drinken. In sommige gevallen kan de arts geneesmiddelen of medicijnen zoals loperamide en bismutsubsalicylaat voorschrijven. Het is belangrijk om zo gezond mogelijk te eten. Probeer pittig en vet eten zoveel mogelijk te laten staan (12).

Het is raadzaam om 5 of 6 maaltijden per dag te eten, verspreid over de hele dag. Als ontbijt kun je geroosterd witbrood, crackers of magere yoghurt eten. Als tussendoortje in de ochtend kun je kiezen voor bijvoorbeeld een banaan of appelpuree. Je lunch en avondmaaltijd kunnen bestaan ​​uit gekookte rijst, gekookte wortelen of aardappelen met gebakken kip (6).

volwassen stel dat op reis gaat
Reizigersdiarree is dunne, waterige ontlasting tijdens een reis. Het komt meestal door eten of drinken dat is besmet met bacteriën. (Bron: Binsuk: 121339998/ 123rf.com)

Hoe kun je virale en bacteriële diarree voorkomen?

Je kunt diarree die wordt veroorzaakt door virussen en bacteriën voorkomen door zeer eenvoudige hygiënische gewoonten aan te houden. Was bijvoorbeeld altijd je handen voor en na het bereiden van voedsel. Je moet je handen ook altijd goed wassen als je naar het toilet bent geweest, als je de luiers van een baby hebt verschoond, je neus snuit of niest. Hieronder laten we je zien wat de beste manier is om je handen te ontsmetten (2):

 • Schuim je handen in met zeep en wrijf ze minstens 20 seconden tegen elkaar. Voor kinderen geldt een handig ezelsbruggetje: Ze kunnen twee keer het ‘Happy birthday’-liedje zingen!
 • Gebruik desinfecterende handgel als je geen water en zeep bij de hand hebt. De gel moet minimaal 60% alcohol bevatten om effectief te zijn.

Tips om reizigersdiarree te voorkomen

Reizigersdiarree is dunne, waterige ontlasting tijdens een reis. Het komt meestal door eten of drinken dat is besmet met bacteriën. Volg de onderstaande eenvoudige tips op als je je vakantie niet in het water wilt zien lopen (2):

 • Let op wat je eet. Eet alleen goed gekookt voedsel en vermijd verse groenten en zuivelproducten. Eet alleen het fruit dat je zelf pelt of schilt.
 • Wees ook voorzichtig met drankjes. Zorg ervoor dat je drankjes alleen uit originele verpakkingen drinkt. Drink nooit water uit de kraan, ook niet om je tanden te poetsen, en drink geen drankjes met blokjes ijs. Open je mond niet tijdens het douchen.
 • Overleg met je huisarts voordat je op reis gaat welke medicijnen en antibiotica je in je koffer moet meenemen.
medische afspraak
Overleg met je huisarts voordat je op reis gaat welke medicijnen en antibiotica je in je koffer moet meenemen. (Fuente: Marctran: 112422102/ 123rf.com)

Hoe ontstaat diarree door antibiotica?

Diarree komt voor tussen de 5 en de 20% van de patiënten die met antibiotica worden behandeld. Dit type diarree is zowel te wijten aan het effect van antibiotica op de darmen zelf, als aan de verandering van de darmflora, door nuttige micro-organismen uit te schakelen of schadelijke bacteriën te veroorzaken.

De symptomen treden op zodra je begint met het nemen van de antibiotica. In veel gevallen treedt de diarree echter op tussen 1 en 10 dagen ná het beëindigen van de behandeling. Toch mag het gebruik van antibiotica alleen op medisch voorschrift worden onderbroken. Onderzoek toont aan dat probiotica helpen om antibiotica-gerelateerde diarree te voorkomen (7).

Virale gastro-enteritis en diarree

Diarree is een symptoom dat verband houdt met verschillende aandoeningen en ziekten. Eén daarvan is virale gastro-enteritis, ook wel buikgriep genoemd. Naast met waterige, vloeibare ontlasting gaat buikgriep vaak gepaard met misselijkheid of braken, koliekpijn en koorts. Het wordt verspreid door in contact te komen met een besmet persoon of door besmet voedsel te eten.

Omdat de symptomen vergelijkbaar zijn, wordt buikgriep vaak aangezien voor diarree die wordt veroorzaakt door bacteriën en virussen. Het norovirus, een zeer besmettelijk virus dat buikgriep veroorzaakt, treft zowel kinderen als volwassenen. De buikgriep die wordt veroorzaakt door het rotavirus treft voornamelijk de kleinsten onder ons. Net als bij “gewone” diarree is uitdroging de belangrijkste complicatie van deze aandoening (8).

toiletpapier snijden
Diarree gaat vaak gepaard met andere symptomen, zoals misselijkheid of een opgeblazen gevoel. (Bron: Maksymiv: 118167083/ 123rf.com)

Diarree: Welke supplementen kunnen helpen?

Veel mensen hebben een paar keer per jaar last van diarree. Helaas zijn er ook mensen die moeten leren leven met deze aandoening. Patiënten met een spastische darm bijvoorbeeld, kunnen veel last hebben van zowel diarree als obstipatie. De liposomale curcumine van Sundt, een natuurlijke ontstekingsremmer met veel voordelen, wordt vaak voorgeschreven voor deze groep mensen. Laten we eens kijken welke andere supplementen nog meer helpen om diarree te bestrijden.

Probiotica

Probiotica behoren tot de meest gebruikte middelen om diarree te bestrijden. Probiotische supplementen bestaan ​​uit levende micro-organismen (bacteriën en gisten) die in staat zijn de door diarree beschadigde darmflora opnieuw te bevolken en weer in balans te brengen. Probiotica worden vaak gebruikt bij diarree die is veroorzaakt door antibiotica, de behandeling van een spastische darm en reizigersdiarree (9).

Probiotica zijn verkrijgbaar in pil- of capsulevorm. Het is belangrijk dat ze ten minste tussen de 100 en 1000 miljoen kolonievormende eenheden (kve) of in het Engels colony forming units (cfu) bevatten. Dit is de minimale hoeveelheid die nodig is om een ​​probiotisch supplement effectief te maken. Welke probiotica het meest geschikt zijn voor elk type diarree? Je ontdekt het hieronder (9, 10):

 Diarree door het rotavirusReizigersdiarreeDiarree door het prikkelbare darmsyndroomDiarree door antibiotica
Bifidobacterium lactisXX  
Bifidobacterium bifidum X  
Bifidobacterium longum  X 
Bifidobacterium breve  X 
Lactobacillus caseiX X 
Lactobacillus reuteriX   
Lactobacillus rhamnosusX X 
Lactobacillus acidophilus X X
Lactobacillus plantarum  X 

Prebiotica

Prebiotische supplementen bevatten stoffen die dienen als voeding voor bepaalde bacteriesoorten in de darmflora en daardoor bijdragen aan de verspreiding ervan. Fructo-oligosacchariden en inuline zijn de meest voorkomende prebiotica. De volgende prebiotica worden echter ook in veel voedingssupplementen gebruikt (11):

 • Galacto-oligosachariden
 • Lactulose
 • Havervezels
 • Gekiemde gerst
 • Pectine
 • Plantago ovata

Symbiotische supplementen zijn supplementen die de eigenschappen van probiotica en prebiotica met elkaar combineren. Deze producten bevatten dus niet alleen de nodige nuttige micro-organismen zelf, maar ook nog eens de stoffen die zij als voeding gebruiken.


Onze conclusie

Veel mensen hebben wel eens last van diarree. Toch moet je goed letten op hoe lang de diarree aanhoudt en wat de bijbehorende symptomen zijn. Als het langer dan twee dagen duurt of als er koorts optreedt, dan is het belangrijk om direct contact op te nemen met je huisarts om ernstigere problemen te voorkomen.

In dit artikel hebben we het met je gehad over de verschillende soorten diarree die er zijn en waardoor deze veroorzaakt worden. Ook hebben we laten zien welke symptomen vaak gepaard gaan met diarree. Tot slot hebben we antwoord gegeven op de vraag wat je moet eten bij diarree en hebben we de supplementen getoond die kunnen helpen bij het stoppen van diarree.

Vond je ons artikel over diarree interessant? Deel hem dan op social media met je vrienden en familie. Of laat hieronder je reactie achter!

(Bron van de header afbeelding: Chajamp: 48094306/ 123rf.com)

Referenties(12)

 1. spain: prevalence rate of diarrhea by age group 2017 | Statista [Internet]. Statista. 2020 [cited 10 December 2020].
 2. Diarrea – Síntomas y causas – Mayo Clinic [Internet]. Mayoclinic.org. 2020 [cited 10 December 2020].
 3. Diarrea | NIDDK [Internet]. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. 2020 [cited 10 December 2020].
 4. Diarrea | MedlinePlus en español [Internet]. Medlineplus.gov. 2020 [cited 13 December 2020].
 5. Diarrea – IFFGD [Internet]. Iffgd.org. 2020 [cited 13 December 2020].
 6. Qué debes comer cuando tienes diarrea [Internet]. Medicalnewstoday.com. 2020 [cited 13 December 2020].
 7. Morales González S., Navazo Bermejo L. Diarrea por antibióticos. Rev. esp. enferm. dig. [Internet]. 2006 Jul [citado 2020 Dic 14]; 98(7): 550-550.
 8. Gastroenteritis vírica (gripe estomacal) – Síntomas y causas – Mayo Clinic [Internet]. Mayoclinic.org. 2020 [cited 14 December 2020].
 9. Guandalini S. Probiotics for Prevention and Treatment of Diarrhea [Internet]. 2011. [cited 14 December 2020].
 10. De Aguilera-Carrera J. Probióticos [Internet]. Revistagastroenterologiamexico.org. 2011 [cited 14 December 2020].
 11. Olveira, Gabriel & González-Molero, Inmaculada. (2016). Actualización de probióticos, prebióticos y simbióticos en nutrición clínica. Endocrinología y Nutrición. 63. [cited 14 December 2020].
 12. Voedingscentrum

Bron

Vorige Fruit met vitamine C: In welk fruit zit de meeste vitamine C? Volgende De werking van magnesium: Wat zijn de voordelen?
Wetenschappelijk artikel
spain: prevalence rate of diarrhea by age group 2017 | Statista [Internet]. Statista. 2020 [cited 10 December 2020].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Diarrea – Síntomas y causas – Mayo Clinic [Internet]. Mayoclinic.org. 2020 [cited 10 December 2020].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Diarrea | NIDDK [Internet]. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. 2020 [cited 10 December 2020].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Diarrea | MedlinePlus en español [Internet]. Medlineplus.gov. 2020 [cited 13 December 2020].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Diarrea – IFFGD [Internet]. Iffgd.org. 2020 [cited 13 December 2020].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Qué debes comer cuando tienes diarrea [Internet]. Medicalnewstoday.com. 2020 [cited 13 December 2020].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Morales González S., Navazo Bermejo L. Diarrea por antibióticos. Rev. esp. enferm. dig. [Internet]. 2006 Jul [citado 2020 Dic 14]; 98(7): 550-550.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Gastroenteritis vírica (gripe estomacal) – Síntomas y causas – Mayo Clinic [Internet]. Mayoclinic.org. 2020 [cited 14 December 2020].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Guandalini S. Probiotics for Prevention and Treatment of Diarrhea [Internet]. 2011. [cited 14 December 2020].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
De Aguilera-Carrera J. Probióticos [Internet]. Revistagastroenterologiamexico.org. 2011 [cited 14 December 2020].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Olveira, Gabriel & González-Molero, Inmaculada. (2016). Actualización de probióticos, prebióticos y simbióticos en nutrición clínica. Endocrinología y Nutrición. 63. [cited 14 December 2020].
Ga naar bron
Officiële website
Voedingscentrum
Ga naar bron