Curcumine: Wat is liposomale curcumine?

Komt de term ‘kurkuma’ je bekend voor? En hoe zit dat met ‘curcumine’? Kurkumapoeder wordt dankzij haar bijzondere eigenschappen al honderden jaren binnen de traditionele Indiase geneeskunde gebruikt. Het actieve ingrediënt in de Curcuma longa-plant is curcumine, een molecuul dat veel gezondheidsvoordelen biedt.

Wat zou je zeggen als we je vertelden dat er liposomale curcuminesupplementen zijn die je helpen om tal van symptomen te bestrijden? Dat is geweldig nieuws! Weet je ook waarom? Liposomen zijn kleine bolletjes die het mogelijk maken om elke soort stof met een natuurlijk membraan te beschermen. Hierdoor word het transport van de stof verbeterd en wordt deze maximaal door ons lichaam opgenomen. Liposomale supplementen zijn de toekomst!

Belangrijk om te weten

 • Curcumine is één van de werkzame stoffen uit de Curcuma longa plant. De stof is samen met andere stoffen verantwoordelijk voor de vele geneeskrachtige eigenschappen van de plant.
 • Je kunt curcumine op verschillende manieren binnenkrijgen. Een populaire revolutionaire manier zijn liposomale supplementen. Dit soort supplementen zorgen voor een zeer geconcentreerde dosis en een betere opname.
 • Liposomale curcumine heeft een ​​hogere biologische beschikbaarheid dan traditionele supplementen. Hierdoor worden de antioxiderende en regeneratieve eigenschappen van het supplement sterk verbeterd.

Liposomale curcumine: Alles wat je moet weten

Misschien wel de grootste revolutie op dit moment zijn liposomale supplementen. Deze revolutionaire techniek is het nieuwe normaal. Liposomen zijn microscopisch kleine bolletjes waarvan de wand is opgebouwd uit fosfolipiden. Ze verhogen de effectiviteit van supplementen. In dit artikel vertellen we over de eigenschappen van liposomale curcumine. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Mannen en vrouw in sportschool na inname curcumine
Volgens experts geeft curcumine een algemeen welzijnsgevoel, verbetert het de stemming en verlicht het eventuele ongemakken die optreden na een intensieve training.
(Bron: Rido: 123419414/ 123rf.com)

Wat is liposomale curcumine?

Curcuminoïden zijn vetoplosbare polyfenolen en vooral curcumine kent vele fysiologische eigenschappen. De stof is afkomstig uit de wortel van kurkumine planten. De plant geeft de curcumine een geeloranje kleur. Als we het hebben over liposomale curcumine, hebben we het over we de ingekapselde vorm: verpakt in een beschermende laag van lipiden. Dit zijn organische stoffen die vergelijkbaar zijn met onze celmembranen en die als beschermer en drager fungeren.

Liposomen zijn kleine bolvormige structuren die zijn gemaakt van organische materialen. De liposomale coating van curcumine zorgt ervoor dat de stof in grotere hoeveelheden door het bloed wordt opgenomen en getransporteerd, waardoor wordt voorkomen dat het wordt gemetaboliseerd en het lichaam verlaat voordat het zijn werking doet.

Wat zijn de voordelen van liposomale curcumine voor je gezondheid?

Curcumine en dan met name liposomale curcuminesupplementen bieden veel verschillende voordelen. Van alle eigenschappen vallen de ontstekingsremmende en antioxiderende werking het meest op. Hieronder vind je een lijst met de meest prominente voordelen van de stof. Wat houd je nog tegen om een ​​van deze geweldige supplementen te proberen (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7)?

 • Ontstekingsremmend effect: Curcumine heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Er zijn zelfs onderzoeken die aantonen dat de stof zo krachtig is dat het de effectiviteit van bepaalde medicijnen kan evenaren, maar met minder bijwerkingen. Hoe dat komt? Het lijkt erop dat curcumine ontstekingen op moleculair niveau bestrijdt.
 • Antioxiderende werking: De structuur van curcumine geeft de stof een antioxiderende werking die de effecten van vrije radicalen tegengaat. Vrije radicalen zijn deeltjes die zorgen voor vroegtijdige veroudering en het optreden van bepaalde ziekten.
 • Effecten op de hersenen: Op dit moment wordt de toepassing van curcumine bestudeerd bij allerlei aandoeningen die de hersenen aantasten, inclusief depressie en de ziekte van Alzheimer. Hoe mooi zou het zijn als de stof ons in de toekomst helpt deze ziekten te bestrijden?
 • Cardiovasculaire voordelen: Curcumine lijkt beschermende effecten te hebben voor de bloedvaten en het hart en zelfs het cholesterolgehalte te verlagen. Deze veelbelovende resultaten worden op dit moment verder onderzocht door experts.
 • Algemeen welzijn: Volgens experts geeft curcumine een algemeen welzijnsgevoel, verbetert het de stemming en verlicht het eventuele ongemakken na een intensieve training.
Curcumine uit de kurkuma plant
Liposomen zijn kleine bolvormige structuren die zijn gemaakt van organische materialen.
(Bron: Larkjit: 47729403/ 123rf.com)

Wat is de techniek achter liposomale curcumine en wat zijn hier de voordelen van?

Liposomale curcuminesupplementen onderscheiden zich van gewone supplementen dankzij hun revolutionaire technologie. Voor de productie van een liposomaal supplement wordt de curcumine in liposomen verpakt, waardoor de producten een aantal speciale voordelen bieden:

 1. De biologische beschikbaarheid van de curcumine wordt verhoogd. Dit betekent dat een grotere hoeveelheid curcumine de juiste bestemming in ons lichaam bereikt om te werken.
 2. De opname van de curcumine wordt verbeterd. Dit is te danken aan de gelijkenis van liposomen met onze eigen celmembranen.
 3. Liposomen omhullen en beschermen de curcumine, waardoor de stof niet wordt afgebroken voordat het zijn werk doet.
 4. Voor liposomale supplementen worden alleen de beste ingrediënten gebruikt, zonder onnodige toevoegingen.
 5. Liposomale curcuminesupplementen zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten en zijn suiker- en glutenvrij. Dat is geweldig nieuws!
 6. Er worden dus geen producten van dierlijke oorsprong of genetisch gemodificeerde ingrediënten gebruikt.

Hoeveel curcumine moet je innemen?

De aanbevolen dosis van het liposomale curcuminesupplement is afhankelijk van een aantal verschillende factoren zoals je fysieke conditie en eetgewoonten. In de meeste gevallen is de standaardaanbeveling om 2 keer 5 ml curcumine per dag in een groot glas water of sap te mengen en dit ongeveer 15 minuten voor een maaltijd op te drinken.

Sundt

Heb je al van Sundt gehoord?


SUNDT biedt voedingssupplementen van hoge kwaliteit. Met behulp van liposomale technologie zijn de supplementen van Sundt tot 3 keer efficiënter dan standaard supplementen.

82787C01-82C1-48EF-8A46-BFB0759ED992 A N O R D I C O I L C O M P A N Y

Heeft liposomale curcumine bijwerkingen?

Tot nu toe zijn er niet veel onderzoeken die bevestigen dat curcumine significante bijwerkingen veroorzaakt, tenminste als de stof wordt geconsumeerd zonder het te combineren met andere ingrediënten. Wel is bekend dat sommige mensen last kunnen krijgen van maagklachten, misselijkheid, duizeligheid of diarree.

Om dit soort vervelende symptomen te voorkomen, is het belangrijk om je aan de aanbevolen dagelijkse doses te houden. Als er je toch last krijgt van vreemde of ongebruikelijke symptomen, raden we je aan om zo spoedig mogelijk contact op te nemen met je huisarts.

Curcumine in capsulevorm
Tot nu toe zijn er niet veel onderzoeken die bevestigen dat curcumine significante bijwerkingen veroorzaakt.
(Bron: Nikcoa: 151366946/ 123rf.com)

Hoe moet je liposomale curcumine bewaren?

Om zoveel mogelijk uit een curcuminesupplement te halen, is het belangrijk dat je het op de juiste manier bewaart. Onze bewaartips voor curcumine verschillen niet veel van de meeste algemene tips om supplementen te bewaren.

Bewaar het supplement idealiter op een koele en droge plaats. Eenmaal geopend, moet het product in de koelkast worden bewaard en binnen 2 maanden worden geconsumeerd. Houd het product altijd buiten het bereik van kinderen.

Zijn er situaties waarin liposomale curcumine moet worden vermeden?

Zeker! Ondanks de vele positieve effecten van curcumine, is de stof niet voor iedereen geschikt. Er zijn omstandigheden waarin het het beste is om de inname van curcumine volledig te vermijden, in welke vorm dan ook. Hieronder zie je welke situaties dat zijn (8, 9, 10):

 • Zwangerschap en borstvoeding: Omdat er nog onvoldoende bekend is over het effect van curcuminesupplementen op zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, is het het beste om tijdens de zwangerschap en daarna geen curcumine in te nemen.
 • Galblaasziekte: Curcumine kan ervoor zorgen dat de galblaas samentrekt, waardoor de symptomen van deze ziekte erger worden.
 • Nierstenen: Sommige onderzoeken tonen aan dat curcumine rijk is aan oxalaat, een stof die zich bindt aan calcium en zo nierstenen kan veroorzaken.
 • Diabetes: Curcumine kan ervoor zorgen dat de bloedsuikerwaarden te laag worden.
 • Gastro-oesofageale refluxproblemen: Als je last hebt van brandend maagzuur of een ander soortgelijk probleem, kan curcumine de symptomen verergeren.
 • Kanker en andere ernstige aandoeningen: Curcuminesupplementen kunnen de werking van behandelingen voor kankerziekten zoals chemotherapie en geneesmiddelen voor andere ernstige aandoeningen verstoren. Als je behandeld wordt voor kanker of een andere ziekte, gebruik dan dus nooit een curcuminesupplement zonder de uitdrukkelijke toestemming van een arts.
 • Bloedarmoede: Curcumine kan de opname van ijzer verhinderen, waardoor de symptomen van bloedarmoede door een ijzertekort verergeren.
 • Bloedstollingsproblemen: Het wordt afgeraden om een curcuminesupplement zonder medisch toezicht te gebruiken als is vastgesteld dat je een bloedprobleem hebt, zoals overmatig bloeden, problemen met het stoppen van bloeden of overmatige bloedstolling.
 • Recente of aankomende operaties: Curcumine kan ervoor zorgen dat je meer bloedt tijdens of na een operatie. Als je binnenkort een operatie moet ondergaan, raden we aan om tenminste twee weken voor de ingreep met een curcuminesupplement te stoppen. Overleg na de operatie met de arts of en wanneer je weer door kunt gaan met de inname van curcumine.
 • Chronisch gebruik van medicijnen, vooral antistollingsmiddelen: Curcumine kan de werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden. Dat geldt vooral voor antistollingsmiddelen. Door de werking van de curcumine krijgen de medicijnen een sterker of minder sterk effect dan verwacht.

Onze conclusie

Curcumine is een geweldige stof die veel voordelen voor onze gezondheid biedt. In de liposomale vorm worden de ontstekingsremmende en antioxiderende effecten bovendien nog meer benut.

De fosfolipiden van het liposoom, de stoffen die erg lijken op onze eigen celmembranen, omhullen de liposomale curcumine waardoor het optimaal de eigenschappen vertoont die al honderden jaren lang zo gewaardeerd worden binnen de traditionele Indiase geneeskunde.

Wil je meer weten over liposomale curcumine? Lees ook onze andere artikelen over dit onderwerp of laat hieronder een reactie achter. Neem een stap vooruit door voor jezelf te zorgen en dit supplement uit te proberen. Als je het artikel interessant vond, deel het dan op social media.

Referenties(10)

 1. Jurenk, J. Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research. 2009
 2. Venugopal P., Adluri Ram S. Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin. 2007
 3. Rakhi A., Sudhir K. G., Jai Raj B. Detoxification and antioxidant effects of curcumin in rats experimentally exposed to mercury. 2010
 4. Xu Y., Ku B. Curcumin reverses the effects of chronic stress on behavior, the HPA axis, BDNF expression and phosphorylation of CREB. 2006
 5. Dong S., Zeng Q., et al. Curcumin Enhances Neurogenesis and Cognition in Aged Rats: Implications for Transcriptional Interactions Related to Growth and Synaptic Plasticity. 2012
 6. Wanwarang W., Phrommintikul A. The protective role of curcumin in cardiovascular diseases. 2009
 7. Toborek M., Kaiser S. Endothelial cell functions. Relationship to atherogenesis. 1999
 8. Rasyid A., Jaalam K., Lelo A. Effect of different curcumin dosages on human gall bladder. 2002
 9. Tang M., Larson-Meyer E., Liebman M. Effect of cinnamon and turmeric on urinary oxalate excretion, plasma lipids, and plasma glucose in healthy subjects. 2008
 10. Neerati P., Devde R., Kumar A. Evaluation of the effect of curcumin capsules on glyburide therapy in patients with type-2 diabetes mellitus. 2014

Bron

Vorige De 5 beste middelen om obstipatie te verhelpen! Volgende Collageen: Waar is het goed voor?
Wetenschappelijk artikel
Jurenk, J. Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research. 2009
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Venugopal P., Adluri Ram S. Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin. 2007
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Rakhi A., Sudhir K. G., Jai Raj B. Detoxification and antioxidant effects of curcumin in rats experimentally exposed to mercury. 2010
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Xu Y., Ku B. Curcumin reverses the effects of chronic stress on behavior, the HPA axis, BDNF expression and phosphorylation of CREB. 2006
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Dong S., Zeng Q., et al. Curcumin Enhances Neurogenesis and Cognition in Aged Rats: Implications for Transcriptional Interactions Related to Growth and Synaptic Plasticity. 2012
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Wanwarang W., Phrommintikul A. The protective role of curcumin in cardiovascular diseases. 2009
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Toborek M., Kaiser S. Endothelial cell functions. Relationship to atherogenesis. 1999
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Rasyid A., Jaalam K., Lelo A. Effect of different curcumin dosages on human gall bladder. 2002
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Tang M., Larson-Meyer E., Liebman M. Effect of cinnamon and turmeric on urinary oxalate excretion, plasma lipids, and plasma glucose in healthy subjects. 2008
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Neerati P., Devde R., Kumar A. Evaluation of the effect of curcumin capsules on glyburide therapy in patients with type-2 diabetes mellitus. 2014
Ga naar bron