Collageen: Waar is het goed voor?

Heb je wel eens gehoord van collageen? Vast wel! Dit ongelooflijke eiwit is namelijk een populair gespreksonderwerp binnen de wereld van de schoonheids- en gezondheidsproducten. Dit komt door de vele voordelen die collageen kan hebben voor je huid, gewrichten, botten en nog veel meer organen.

Misschien heb je zelfs wel eens wat gehoord over de voordelen van collageenproducten en vraag je jezelf af, is dit allemaal waar? Kan ook ik profiteren van de eigenschappen van collageen? We hebben goed nieuws voor je: dit alles, en nog veel meer, lees je in dit artikel.

Belangrijk om te weten

 • Collageen is een belangrijk lijmvormend eiwit in je lichaam. Het is een essentieel onderdeel voor de vorming van het bindweefsel en is verantwoordelijk voor het behoud van de structuur en de flexibiliteit van veel verschillende organen.
 • Collageen is bovendien het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en vormt een derde van alle eiwitten in je lijf.
 • Collageensupplementen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Helaas is de prijs daardoor ook gestegen. In dit artikel laten we je zien hoe je collageensupplementen kiest om de supplementen te vinden die het beste werken.

De voordelen van collageen: Alles wat je moet weten en een beetje meer

Collageen vervult een aantal belangrijke functies in je lichaam, zoals het behouden van de structuur van de huid, het voorkomen van rimpels en het vormen van kraakbeen in de gewrichten, botten en spieren.

Maar kunnen collageensupplementen en -producten deze eigenschappen dan ook teweeg brengen? Laten we het uitzoeken!

Voordelen voor je… Dosis Posibles efectos
Huid 2,5 tot 10 gram (1, 2, 3, 4). Anti-aging effecten.
Haar Nog niet gedefinieerd. Zorgt voor structuur.
Botten, spieren en gewrichten 1,2 tot 10 gram (5, 6, 7, 8, 9, 10). Minder pijn en risico op ontstekingen van de gewrichten.
Toename van de spiermassa en de botdichtheid.
Hart 2,5 tot 16 gram (11, 12). Zorgt voor structuur en elasticiteit van de bloedvaten.
Hersenen Nog niet gedefinieerd. Kan helpen om neuronale ziekten te voorkomen.
Spijsvertering Nog niet gedefinieerd. Beschermt het lichaam tegen bepaalde gifstoffen.

De voordelen van de verschillende soorten collageen

Er zitten 28 verschillende soorten collageen in je lichaam, elk met unieke functies. In de onderstaande tabel vind je de 3 belangrijkste soorten, samen met hun functies (13)

Collageentype Functie
Type I Vorming van littekens op de huid.
Peesvorming.
Structurering van de bloedvaten.
Hoofdbestanddeel van de botten.
Type II Hoofdbestanddeel van het gewrichtskraakbeen.
Type III  Vormt weefsels die verschillende organen zoals de huid en de darmen ondersteunen.

Anti-aging effect

Collageen is een zeer populair product in de wereld van de verzorgingsproducten. Zelfs beroemdheden zoals Jennifer Aniston, bekend om haar eeuwige jeugdige uiterlijk, raden het gebruik van collageen aan. Maar is het echt waar dat collageen je huid jong houdt?

Verschillende onderzoeken tonen aan dat collageensupplementen de volgende voordelen voor je huid kunnen bieden (1, 2, 3, 4)

 • Helpt het ontstaan ​​van rimpels te voorkomen.
 • Helpt om de huid tegen schade door de zon te beschermen.
 • Zorgt voor een betere stevigheid van de huid.
 • Vermindert de verschijning van vlekken en markeringen op de huid.

De versterking van het bewegingsapparaat

Kun je een betere conditie krijgen door collageen in te nemen? Veel deskundigen zeggen van wel. Hieronder leggen we uit hoe:

Sundt

Heb je al van Sundt gehoord?


SUNDT biedt voedingssupplementen van hoge kwaliteit. Met behulp van liposomale technologie zijn de supplementen van Sundt tot 3 keer efficiënter dan standaard supplementen.

82787C01-82C1-48EF-8A46-BFB0759ED992 A N O R D I C O I L C O M P A N Y
 • Collageen kan gewrichtspijn en -ontstekingen voorkomen die gewoonlijk bij mensen met artrose (5, 6, 7) optreden.
 • De aminozuren van collageen kunnen in combinatie met het juiste trainingsprogramma de spiergroei bevorderen (8, 9).
 • Door meer collageen binnen te krijgen neemt de botdichtheid toe, wat in de toekomst zal helpen om breuken te voorkomen (10, 14, 15).

Onderzoek wijst dus uit dat collageen nuttig is om je bewegingsapparaat gezond te houden. Vergeet echter niet dat het zonder een gezond voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging bijna onmogelijk is om van deze voordelen te genieten.

meisje loopt in het park
Collageen, het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam, geeft structuur aan onder andere de huid, botten, pezen en gewrichten. (Bron: Rosenke: GAGed6WJoOY/ Unsplash.com)

Bescherming van je hart en bloedvaten

Je hart is als een pomp die verantwoordelijk is voor het aandrijven van het bloed en alle voedingsstoffen in je lichaam, vanaf je kruin tot aan je voetzolen. Een hart kan dit echter niet allemaal alleen doen. Het vertrouwt daarom op een aantal bloedtransporterende ‘compagnons’, die we slagaders en aders noemen.

Dankzij de flexibiliteit van de bloedvaten kan het bloed tegen de zwaartekracht in reizen en op plaatsen komen waar je lichaam het nodig heeft. Door de stevigheid en elastische structuur van de bloedvatwanden te vormen, lijkt collageen een fundamenteel onderdeel te zijn voor de werking van het hart (16)

Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat collageen bepaalde aandoeningen kan voorkomen, zoals aderverkalking of de verharding van de bloedvaten (11, 12)

Het voorkomen van psychische aandoeningen

Veel stoffen die je hersenen voeden en beschermen, bestaan ​​uit collageen. Deze structuren nemen bovendien deel aan de geleiding van impulsen die je helpen om sensaties te ervaren en om te bewegen (17)

Er wordt gesuggereerd dat collageensupplementen betrokken zijn bij de preventie van psychische aandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson, twee voorbeelden van degeneratieve hersenziekten die leiden tot geheugen- en motorische problemen (18)

Er is echter nog te veel onbekend over dit mogelijke effect van collageensupplementen om hier harde conclusies uit te trekken.

verdrietige man
Collageensupplementen kunnen een rol spelen bij de preventie van psychische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson. (Bron: lightfieldstudios: 114549593/ 123rf.com)

De versterking van de spijsvertering

Je darmen zijn veel sterker dan je misschien denkt, omdat ze in staat zijn bepaalde gifstoffen binnen te houden om zo te voorkomen dat ze je lichaam binnendringen en je ziek maken.

Collageen speelt hier een leidende rol in, door de barrière van je darmen te versterken en deze in vorm te houden.

Verschillende onderzoekers suggereren dat het gebruik van collageensupplementen de gastro-intestinale barrière (19, 20) zou kunnen versterken. Toch zijn er nog meer studies nodig om deze potentiële voordelen van collageen te bevestigen.


Wat is het beste collageensupplement voor jou?

Als je het beste collageensupplement wilt kopen, maar niet helemaal zeker weet waar je moet beginnen, is dit artikel je beste metgezel. We helpen je graag te ontdekken wat het beste collageensupplement voor jou is.

Collageen voor vegetariërs en veganisten

Aangezien collageen afkomstig is van de botten, huid en gewrichten van zee- en landdieren, lijkt het op het eerste gezicht misschien alsof het onmogelijk is voor vegetariërs en veganisten om collageensupplementen te slikken.

Maar wees gerust, je kunt de productie van collageen in je lichaam ook verbeteren door essentiële voedingsstoffen in te nemen die nodig zijn voor de productie ervan. Voorbeelden van voedingsstoffen die helpen bij de productie van collageen zijn vitamine C, zink, magnesium, koper en aminozuren.

Door voldoende voeding te eten dat rijk is aan fruit, groenten en noten, kun je je lichaam van al deze voedingsstoffen voorzien. Wil je toch liever een supplement gebruiken? Neem dan eerst contact op met je huisarts.

Man pakt sla uit koelkast op zoek naar bronnen van collageen
Recent onderzoek toont aan dat collageen gemaakt kan worden van genetisch gemodificeerde bacteriën. (Bron: Kachmar: 124401467/ 123rf.com)

Bronnen van collageen

De bronnen die het meest gebruikt worden voor collageensupplementen zijn in te delen in 3 groepen: vissen, varkens en rundvlees.

Veel deskundigen zeggen dat viscollageen het beste soort collageen is, omdat het veel beter door het lichaam wordt opgenomen en minder allergische reacties veroorzaakt dan de twee andere soorten (21). Bovendien past viscollageen beter in het dieet van bepaalde culturen.

Als je echter allergisch bent voor voedingsmiddelen uit de zee, dan raden we je aan om de inname van viscollageen te vermijden. Anders kun je last krijgen van allerlei allergische reacties.

Toedieningsvorm

Als je alles uit een collageensupplement wilt halen, moet je op zoek gaan naar de vorm waar je lichaam optimaal gebruik van maakt. We raden je daarom aan om op zoek te gaan naar collageensupplementen met de volgende kenmerken:

 • Gehydrolyseerd collageen: In deze vorm wordt collageen afgebroken tot kleinere verbindingen die beter door je lichaam worden opgenomen.
 • Liposomaal collageen: Dit is een van de beste vormen van collageen, die zorgt voor een optimale bescherming en transport van de stof. Het collageen is ingepakt in een beschermende laag van liposomen die zorgt voor een betere opname door het lichaam en dus een groter effect.
collageen in kom
Stress, zonlicht, tabak en slechte voeding zijn factoren die een negatieve invloed hebben op de gezondheid van je huid. (Bron: Yulisitsa : 118190722/ 123rf.com)

Andere ingrediënten

Collageensupplementen zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn supplementen die alleen collageen bevatten, maar ook die de voedingsstof combineren met ingrediënten die de werking van het collageen versterken, waaronder:

 • Vitamine C en E: Deze vitamines zijn noodzakelijk voor de aanmaak van collageen en voor de neutralisatie van vrije radicalen, de stoffen die cellen vroegtijdig kunnen beschadigen (22).
 • Hyaluronzuur: Dit is een molecuul dat watermoleculen kan vasthouden en op die manier de hydratatie van de huid verbetert. Bovendien kan hyaluronzuur helpen om collageen aan de huid te binden en zo het herstellende effect ervan versterken (23).
 • Magnesium: Magnesium is een fundamenteel element voor het functioneren van het menselijk lichaam dat bovendien betrokken is bij de vorming van collageen (24).

Onze conclusie

Collageen is een belangrijk lijmvormend eiwit en daarmee één van de belangrijkste eiwitten in je lichaam. De voedingsstof behoudt de structuur en tegelijkertijd de flexibiliteit van veel verschillende organen. De positieve eigenschappen van collageen hebben de nieuwsgierigheid van veel onderzoekers gewekt, die continue op zoek zijn naar nieuwe voordelen van het gebruik van collageensupplementen.

De collageenproducten die je wel eens tegenkomt, worden soms aangeprezen als wondermiddelen tegen veroudering. Toch kunnen de voordelen van collageensupplementen veel verder gaan dan dat, als je ze maar op de juiste en op een verantwoordelijke manier kiest en gebruikt.

We kunnen niet stoppen met praten over collageen en alles wat het voor je lichaam doet! We zijn daarom benieuwd naar jouw opmerkingen. Bovendien kun je ons artikel delen op social media, zodat ook je vrienden en familie ontdekken waar collageen goed voor is.

(Bron van de header afbeelding: Puhhha: 133503611/ 123rf.com)

Referenties(24)

 1. Choi FD, Juhasz M, Mesinkovsk N. Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications. Journal of Drugs in Dermatology. 2019.
 2. Laing S, Bielfeldt S, Ehrenberg C, Wilhelm K-P. A Dermonutrient Containing Special Collagen Peptides Improves Skin Structure and Function: A Randomized, Placebo-Controlled, Triple-Blind Trial Using Confocal Laser Scanning Microscopy on the Cosmetic Effects and Tolerance of a Drinkable Collagen Supplement. Journal of Medicinal Food. 2020;23(2):147–52.
 3. Sibilla S, Borumand M. Daily consumption of the collagen supplement Pure Gold Collagen® reduces visible signs of aging. Clinical Interventions in Aging. 2014;1747.
 4. Jeong-Kee K y cols Beneficial Effect of Collagen Peptide Supplement on Anti-aging Against Photodamage. Korean Journal of Food Science and Technology. 2009.
 5. Bruyère O, Zegels B, Leonori L, Rabenda V, Janssen A, Bourges C, et al. Effect of collagen hydrolysate in articular pain: A 6-month randomized, double-blind, placebo controlled study. Complementary Therapies in Medicine. 2012;20(3):124–30.
 6. Clark KL, Sebastianelli W, Flechsenhar KR, Aukermann DF, Meza F, Millard RL, et al. 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. Current Medical Research and Opinion. 2008;24(5):1485–96.
 7. ] Bello AE, Oesser S. Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature. Current Medical Research and Opinion. 2006;22(11):2221–32.
 8. Oertzen-Hagemann V, Kirmse M, Eggers B, Pfeiffer K, Marcus K, Marées MD, et al. Effects of 12 Weeks of Hypertrophy Resistance Exercise Training Combined with Collagen Peptide Supplementation on the Skeletal Muscle Proteome in Recreationally Active Men. Nutrients. 2019;11(5):1072
 9. Zdzieblik D, Oesser S, Baumstark MW, Gollhofer A, König D. Collagen peptide supplementation in combination with resistance training improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenic men: a randomised controlled trial. British Journal of Nutrition. 2015;114(8):1237–45.
 10. Porfírio E, Fanaro GB. Collagen supplementation as a complementary therapy for the prevention and treatment of osteoporosis and osteoarthritis: a systematic review. Revista Brasileira de Geriatria e Gerontologia. 2016;19(1):153–64.
 11. Igase M, Kohara K, Okada Y, Ochi M, Igase K, Inoue N, et al. A double-blind, placebo-controlled, randomised clinical study of the effect of pork collagen peptide supplementation on atherosclerosis in healthy older individuals. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 2018;82(5):893–5.
 12. Tomosugi N, Yamamoto S, Takeuchi M, Yonekura H, Ishigaki Y, Numata N, et al. Effect of Collagen Tripeptide on Atherosclerosis in Healthy Humans. Journal of Atherosclerosis and Thrombosis. 2017;24(5):530–8.
 13. Ricard-Blum S. The Collagen Family. Cold Spring Harbor Perspectives in Biology. 2010;3(1).
 14. Guillerminet F, Beaupied H, Fabien-Soulé V, Tomé D, Benhamou C-L, Roux C, et al. Hydrolyzed collagen improves bone metabolism and biomechanical parameters in ovariectomized mice: An in vitro and in vivo study. Bone. 2010;46(3):827–34.
 15. Kim H, Kim M-G, Leem K-H. Osteogenic Activity of Collagen Peptide via ERK/MAPK Pathway Mediated Boosting of Collagen Synthesis and Its Therapeutic Efficacy in Osteoporotic Bone by Back-Scattered Electron Imaging and Microarchitecture Analysis. Molecules. 2013;18(12):15474–89.
 16. Tyagi. Blood flow interplays with elastin: collagen and MMP: TIMP ratios to maintain healthy vascular structure and function. Vascular Health and Risk Management. 2010;215.
 17. Kucharz EJ. Collagen in the Nervous System. The Collagens: Biochemistry and Pathophysiology. 1992;261–3.
 18. Humpel C, Ucar B. Collagen for brain repair: therapeutic perspectives. Neural Regeneration Research. 2018;13(4):595
 19. Graham MF, Drucker DE, Diegelmann RF, Elson CO. Collagen synthesis by human intestinal smooth muscle cells in culture. Gastroenterology. 1987;92(2):400–5.
 20. Chen Q, Chen O, Martins IM, Hou H, Zhao X, Blumberg JB, et al. Collagen peptides ameliorate intestinal epithelial barrier dysfunction in immunostimulatory Caco-2 cell monolayers via enhancing tight junctions. Food & Function. 2017;8(3):1144–51.
 21. Silvipriya K, Kumar K, Bhat A, Kumar B, John A, Lakshmanan P. Collagen: Animal Sources and Biomedical Application. Journal of Applied Pharmaceutical Science. 2015;123–7.
 22. Shoubing Z., and Enkui D., Fighting against Skin Aging [Internet]. Cell Transplant. 2018. p 729–738.
 23. Oxlund H, Andreassen TT. The roles of hyaluronic acid, collagen and elastin in the mechanical properties of connective tissues. Journal of Anatomy. 1980
 24. Magnesio en la dieta: MedlinePlus enciclopedia médica [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine; 2020.

Bron

Vorige Curcumine: Wat is liposomale curcumine? Volgende
Literatuuronderzoek
Choi FD, Juhasz M, Mesinkovsk N. Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications. Journal of Drugs in Dermatology. 2019.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Laing S, Bielfeldt S, Ehrenberg C, Wilhelm K-P. A Dermonutrient Containing Special Collagen Peptides Improves Skin Structure and Function: A Randomized, Placebo-Controlled, Triple-Blind Trial Using Confocal Laser Scanning Microscopy on the Cosmetic Effects and Tolerance of a Drinkable Collagen Supplement. Journal of Medicinal Food. 2020;23(2):147–52.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Sibilla S, Borumand M. Daily consumption of the collagen supplement Pure Gold Collagen® reduces visible signs of aging. Clinical Interventions in Aging. 2014;1747.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Jeong-Kee K y cols Beneficial Effect of Collagen Peptide Supplement on Anti-aging Against Photodamage. Korean Journal of Food Science and Technology. 2009.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Bruyère O, Zegels B, Leonori L, Rabenda V, Janssen A, Bourges C, et al. Effect of collagen hydrolysate in articular pain: A 6-month randomized, double-blind, placebo controlled study. Complementary Therapies in Medicine. 2012;20(3):124–30.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Clark KL, Sebastianelli W, Flechsenhar KR, Aukermann DF, Meza F, Millard RL, et al. 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. Current Medical Research and Opinion. 2008;24(5):1485–96.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
] Bello AE, Oesser S. Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature. Current Medical Research and Opinion. 2006;22(11):2221–32.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Oertzen-Hagemann V, Kirmse M, Eggers B, Pfeiffer K, Marcus K, Marées MD, et al. Effects of 12 Weeks of Hypertrophy Resistance Exercise Training Combined with Collagen Peptide Supplementation on the Skeletal Muscle Proteome in Recreationally Active Men. Nutrients. 2019;11(5):1072
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Zdzieblik D, Oesser S, Baumstark MW, Gollhofer A, König D. Collagen peptide supplementation in combination with resistance training improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenic men: a randomised controlled trial. British Journal of Nutrition. 2015;114(8):1237–45.
Ga naar bron
Literatuuronderzoek
Porfírio E, Fanaro GB. Collagen supplementation as a complementary therapy for the prevention and treatment of osteoporosis and osteoarthritis: a systematic review. Revista Brasileira de Geriatria e Gerontologia. 2016;19(1):153–64.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Igase M, Kohara K, Okada Y, Ochi M, Igase K, Inoue N, et al. A double-blind, placebo-controlled, randomised clinical study of the effect of pork collagen peptide supplementation on atherosclerosis in healthy older individuals. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 2018;82(5):893–5.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Tomosugi N, Yamamoto S, Takeuchi M, Yonekura H, Ishigaki Y, Numata N, et al. Effect of Collagen Tripeptide on Atherosclerosis in Healthy Humans. Journal of Atherosclerosis and Thrombosis. 2017;24(5):530–8.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Ricard-Blum S. The Collagen Family. Cold Spring Harbor Perspectives in Biology. 2010;3(1).
Ga naar bron
Literatuuronderzoek
Guillerminet F, Beaupied H, Fabien-Soulé V, Tomé D, Benhamou C-L, Roux C, et al. Hydrolyzed collagen improves bone metabolism and biomechanical parameters in ovariectomized mice: An in vitro and in vivo study. Bone. 2010;46(3):827–34.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Kim H, Kim M-G, Leem K-H. Osteogenic Activity of Collagen Peptide via ERK/MAPK Pathway Mediated Boosting of Collagen Synthesis and Its Therapeutic Efficacy in Osteoporotic Bone by Back-Scattered Electron Imaging and Microarchitecture Analysis. Molecules. 2013;18(12):15474–89.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Tyagi. Blood flow interplays with elastin: collagen and MMP: TIMP ratios to maintain healthy vascular structure and function. Vascular Health and Risk Management. 2010;215.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Kucharz EJ. Collagen in the Nervous System. The Collagens: Biochemistry and Pathophysiology. 1992;261–3.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Humpel C, Ucar B. Collagen for brain repair: therapeutic perspectives. Neural Regeneration Research. 2018;13(4):595
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Graham MF, Drucker DE, Diegelmann RF, Elson CO. Collagen synthesis by human intestinal smooth muscle cells in culture. Gastroenterology. 1987;92(2):400–5.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Chen Q, Chen O, Martins IM, Hou H, Zhao X, Blumberg JB, et al. Collagen peptides ameliorate intestinal epithelial barrier dysfunction in immunostimulatory Caco-2 cell monolayers via enhancing tight junctions. Food & Function. 2017;8(3):1144–51.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Silvipriya K, Kumar K, Bhat A, Kumar B, John A, Lakshmanan P. Collagen: Animal Sources and Biomedical Application. Journal of Applied Pharmaceutical Science. 2015;123–7.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Shoubing Z., and Enkui D., Fighting against Skin Aging [Internet]. Cell Transplant. 2018. p 729–738.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Oxlund H, Andreassen TT. The roles of hyaluronic acid, collagen and elastin in the mechanical properties of connective tissues. Journal of Anatomy. 1980
Ga naar bron
Officiële website
Magnesio en la dieta: MedlinePlus enciclopedia médica [Internet]. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine; 2020.
Ga naar bron